Защо хората масово купуват йодни таблетки?

pixabay.com

Хора в различни кътчета на Европа се презапасяват с йодни таблетки, тъй като се опасяват, че конфликтът между Украйна и Русия може да прерасне в ядрена война, предава „Ройтерс“.

Търсенето на подобни медикаменти в САЩ също се е увеличило, като в eBay се продават пакети на цени от около 149 долара.

Какво представлява йодът?

Стабилният йод се среща под формата на калиев йодид (KI). Това е важен химикал, необходим за щитовидната жлеза, разположена в основата на врата. Чрез него тя произвежда хормони, които контролират функции като растеж, метаболизъм и развитие. Тялото не произвежда йод по естествен път. Ето защо единственият начин да си го набавим е чрез храни и хранителни добавки.

Защо е хубаво да приемаме йод след ядрен инцидент?

В подобни ситуации йодът е полезен, но в никакъв случай не представлява 100-процентов лек срещу радиацията.

Непосредствено след ядрена атака или инцидент въздухът се насища с радиоактивен йод, който може да навлезе в тялото на всеки, който се намира в зоната на опасност.

Приемането на йод след ядрен инцидент ще изпълни щитовидната жлеза с тази съставка до такава степен, че тя няма да може да абсорбира допълнителни количества – били те радиоактивни или не. Това пречи на радиоактивния йод да навлиза в жлезата и я предпазва. Едно  хапче би трябвало да предложи известна защита за около 24 часа.

В дългосрочен план един от основните рискове от излагането на радиация е ракът на щитовидната жлеза (особено при децата). След ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. се съобщава за значително увеличение на рака на щитовидната жлеза сред децата, изложени на радиоактивен йод, отделен по време на аварията, в Беларус, Русия и Украйна. Днес подобно нещо наблюдаваме и във Фукушима вследствие на аварията в атомната електроцентрала през март 2011 г.

Приемането на подходящата доза йод при излагане на радиация (поне на теория) може да намали този риск.

Дали йодът предпазва винаги от радиация?

Накратко – не. Хората не трябва да приемат йод като регулярна превантивна мярка. От една страна, това е безсмислено (поне не и преди евентуалния ядрен инцидент). От друга, той върви ръка за ръка с множество неприятни странични ефекти и може да нанесе поражения върху сърцето и бъбреците.

Освен това йодът няма да ви предпази от някои от най-неприятните ефекти от радиационното излагане. Първо, той брани тялото само от радиоактивния йод (не и от останалите видове радиоактивен материал). Второ, йодът предпазва единствено щитовидната жлеза – останалите части от тялото ви остават уязвими.

източник: obekti.bg

Morkadis

Вижте още:

Изчислиха каква доза радиация би получил човек за един ден на Луната

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

Има риск от повишено ниво на радиация около Чернобил

Аварии с изпускане на радиация, за които в СССР мълчаха

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.