За Вуду магията и зомбитата

Магьосническият култ Вуду и днес се практикува на Карибските острови. Именно с него се свързва терминът “зомбита”, което на езика банту означава “душа на мъртъв човек”. Смята се, че магията Вуду може да възкреси мъртвите, превръщайки ги в роби на живите. За пръв път през 1929 г. се появява терминът “зомбита” в литературни произведения в Европа. Уилям Сеабрук, репортер на “Ню Йорк Таймс” в “Островът на магията”, описва живота на хаитските аборигени, спирайки се подробно на култа Вуду.

Киното не пропуснало интересната тема и в 1932 г. на екраните излиза филм на ужасите “Бялото зомби”. 1968-а година може да се нарече революция в този жанр: пуска се пълнометражната кинолента на Джордж Ромеро “Нощта на живите мъртъвци”, който се превръща и в повратна точка. Не случайно режисьорът е признат за “баща” на филмите за зомбита. Въпреки, че лентата е заснета в черно-бяло, сцените на насилие и канибализъм са толкова реалистични, че критиците искат да се забрани този филм на ужасите. Днес филмите за зомбитата са много популярни сред зрителите.

Официално бил регистриран един случай на зомбиране – на Клервиус Нарцис. През 1962 г. през април избухнал голям скандал между Клервиус и брат му, малко след това той влиза в болница с висока температура. Лечението не помогнало и той умира. Един ден по-късно К. Нарцис бил погребан близо до родния му град, на погребението присъствали много хора. Минали 16 години и Клервиус … се върнал у дома. Той казал, че през всичките тези дълги години бил роб на магьосник, но на практика нищо не си спомнял.

В САЩ има план CONOP 8888, който дава подробен инструктаж за стратегическото командване в случай на зомби апокалипсис. Този документ очертава поетапно стъпките за елиминиране на заплахата и унищожаването на зомбита, както и за защита на гражданите.

В някои отношения за пионер в литературата по тази тема можем да считаме английската писателка Мери Шели с романа й “Франкенщайн” (1818 г.). Създаден от тела на мъртъвци, героят е и мъртъв, и жив, т.е. зомби.

Когато електричеството е било открито, някои учени смятали, че е възможно да се съживи мъртвец чрез електрически ток. Прототипът на Франкенщайн Джовани Алдини провежда експерименти, по време на които преминава електрически ток през трупове. В Лондон на 18 януари 1803 г. настъпила шокираща публична демонстрация. С тялото на убиеца Дж.Фостър били свързани полюси на батерия с напрежение от 120 волта. Очевидец на това пише, че под влияние на тока трупът започнал да диша, отворил очи и устните му започнали да се движат. Зловещата гримаса на трупа шокирала публиката, асистентът на теста дори изгубил съзнание и след това бил на прага на лудостта няколко дни.

Разработен е много реален пътеводител как да се оцелее в епидемия от зомби вирус. Той е написан през 2003 г. от американският писател Макс Брукс. Човек може уверено да каже, че това явление се наблюдава в действителност: след като се установят в тялото на гостоприемника, някои паразити започват да го контролират. Например, паразитът кордицепс управлява господаря си – мравките. След непосредствена смърт на мравките кордицепсът се забива в тялото им, като го използва като инкубатор.

Изследователите са сериозно загрижени за появата на епидемия от зомби вируси, която може да се появи и да избухне по време на мутацията на грипния вирус с бяс, предизвикващ канибализъм. Разбира се, хората, засегнати от този вирус, няма да станат безсмъртни мъртви, но да атакуват и да хапят своите себеподобни, като ги заразяват, са способни.

За първи път парад на зомбита се състоял в Калифорния, в Сакраменто на 10 август 2001 година.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Чудовищните религиозни обреди

Всички вярваме в магии

20 от най-зловещите и мистериозни места на Земята

6 истински истории, по-ужасяващи от всеки филм

От магия към наука: ритуали и експерименти на алхимиците

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.