За пръв път от векове! Отвориха гроба на Христос

3

Гробът на Исус Христос в Ерусалим не отварян от векове. Той се намира в църквата Възкресение Христово в Йерусалим. Археолозите са достигнали до скалата, на която се смята, че е лежало тялото на Месията след физическата му смърт.

Болшинството от учени историци са убедени, че пещерата-гробница на Исус, открита няколко века след смъртта му, към днешна дата е унищожена. Археолозите обаче са категорични, че са я открили.

Реставрационният екип в църквата на Божи гроб в Ерусалим заедно с група археолози са използвали радар, чрез който са установили, че стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея зад мраморните панели на камерата в центъра на църквата. Мраморната плоча, която реално пречи да се достигне до гробницата, не е местена от 1550-та година до днес.

След като премахнали плочата, учените попадат на пласт от отломки. След внимателното им премахване се разкрива още една мраморна плоча. Тя се датира около XII век. Отгоре е сива, отдолу – по-бяла, а върху нея е изсечен кръст.

Откритието е направено по време на реставрацията за подсилване на едикула – камерата, където се твърди, че е погребан и възкръснал Исус. На нейно място е изградена една от най-старите християнски църкви. Тя е построена върху останки от IV век през XII век. Църквата е уникална с това, че само тук се практикуват и шестте християнски вероизповедания.

Археолозите са убедени, че отварянето на гробницата ще разкрие много тайни. Един от основните неизяснени въпроси засяга въпроса за това защо Елена, майката на император Константин I, е избрала именно това място като последното, където е лежало тялото на Спасителя. За момента част от гроба ще остане отворена. Така поклонниците ще могат да виждат част от варовиковата стена и ще ѝ се покланят.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.