Зловеща разходка в съветска ядрена база, откъдето тръгва унищожението на Запада (СНИМКИ)

Дълбоко в украинската провинция, близо до град Первомайск, се намира идеално запазена база за изстрелване на ядрени ракети от времето на СССР, съобщава „Дейли Мейл“.

Посетителите могат да влязат вътре и да ги разведат из местата, където са били разположени съветски войници, чиято задача е била да унищожат Америка в момента, в който пристигне нареждане от Кремъл. Заповедта се е чакала на червен телефон.

Фотографът на Радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл наскоро засне вътрешността на това зловещо място. То се намира на 300 км южно от Киев.

Подземната база, която е била действаща от 1978 до 1991 година, е с цилиндрична форма и е на 10 нива. Проектрана е да бъде самодостатъчна за оцеляване в продължение на 45 дни в случай на ядрена война. Затова е снабдена с генератори за електроенергия, а вътре има квартири за войниците, макар и сбутани и тесни.

Могат да се видят металните двуетажни легла, микровълнова фурна, чайник, бутоните за изстрелване на ракети, стълбите, които свързват етажите на конструкцията, 750-килограмова врата, която да устои на взрив, столовете на командирите, които имат колани, за да ги държат стабилно в случай на ядрено нападение. Отвън е изложена ракета СС-18 Satan.

За преминаващите през всичко това посетители усещането е изключително смущаващо.

„Да науча детайли за това как всъщност действат ядрените ракети беше много тревожно преживяване. Ракета, изстреляна от Украйна, може да удари Ню Йорк за 20 до 25 минути. И ако това не е достатъчно стряскащо, след това разбрахме, че ракетите са можели, и все още могат, да се отворят над целта си и да изстрелят 10 отделни бойни глави, които да се изсипят като дъжд над огромна площ“, посочва фотографът.

„Спомнях си как докато карах на тръгване от базата си мислех, че с тези ядрени ракети, които не могат да бъдат спрени, които са предварително насочени и са готови да излетят във всеки едон момент, нашата цивилизация е като група хора, които защитават живота си с оръжия, насочени към главите един на друг“, споделя той.

Ракетите на Запада пък са били насочени към точно такива места и според Чапъл е лесно да се усети ужаса, който са изпитвали хората, работещи там. „Всъщност базата е проектирана да удържи на ядрен удар с помощта на бакелит – силно устойчив на топлина материал, който е използван в командния център. Затова съм сигурен, че да живееш и спиш на 36 метра под земята в огромна стоманена клетка неминуемо е водело до мрачни мисли и тревога у обитателите“, добавя той.

Това, което прави обиколката още по-стресираща, е фактът, че всичко вътре все още работи. „Цялата система е напълно функционална. Водачът мина по стълбите, откъдето е можело да се изстреля ракетата. Алармите се обадиха и светнаха червени светлини. Всичко работеше, само ракетата е преместена в Русия“, разказва фотографът.

Morkadis

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Тайните секретни градове на Русия

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Град 40: Смъртоносната ядрена тайна на Русия

Тайни скривалища на Земята, които ги няма в гугъл мапс. Свързват ги предимно с военни обекти

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.