Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

Летящият над студените северни части на Марс сателит Марс Експрес, е заснел образи на кратера Корольов широк към 80 км и пълен с лед.

Кратерът Корольов е особено привлекателна гледка, не само защото е добре запазен кратер, получен след удар с космически обект, но и защото е пълен с дълбок около 2 км лед през цялата година.

Стартирала преди 15 години от Европейската космическа агенция (ESA), програмата Марс Eкспрес често се фокусира върху ледниците и леда в марсианските полярни региони.

Ледът в кратера Корольов е устойчив на топене и през по-топлите летни сезони, защото огромното ледено поле създава „студен капан“, обясняват от ЕSА. Когато въздухът се движи над кратера, той се охлажда и пада надолу, изграждайки някакъв вид хладен „щит“ над леда. Така че, дори и сезоните да се променят, Корольов продължава да е пълен с лед. Повечето марсиански кратери, дори и в по-хладните региони, не остават пълни с лед целогодишно.

Тъй като Марс Експрес обикаля над Червената планета, той прави снимки на различни ивици от нейната повърхност и след това изпраща снимките на Земята.

След това учени от ESA комбинират изображенията, събират ги заедно, за да изградят огромна картина на различни марсиански райони, сухи езера и области със замръзнала вода.

Изображенията на кратера Корольов, които виждате тук, са композиции от пет различни снимки, всяка от които е направена по време на отделна обиколка на Марс.

Програмата Марс Експрес продължава активно да действа и да заснема червения марсиански терен, като предава наистина брилянтни изображения обратно на Земята.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Библейски потоп е унищожил живота на Марс

Времето на Марс вече в интернет

На Марс беше заснета отломка, приличаща на част от извънземен кораб

На Марс може да има достатъчно кислород, който да поддържа живот под повърхността

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.