Измамни, светещи в тъмното планети плават из нашата галактика

pixabay.com

Използвайки данни от телескопите на Европейската южна обсерватория, учените забелязват нещо: десетки неоткрити досега планети, плаващи из галактиката, без да е ясно къде конкретно отиват.

„Това беше едно от най-вълнуващите открития, на които екипът се натъкна“, казва Нурия Мирет-Ройг, астроном и първият автор на новото изследване, публикувано на 22 декември в списание Nature Astronomy.

„Не знаехме колко да очакваме и сме развълнувани, че открихме толкова много“, казва тя в съобщение за медиите.

Учените откриват най-малко 70 „планети измамници“ в галактиката, най-голямата открита група от този вид в историята. Планетите имат маса подобна на Юпитер и бяха открити в района на образуване на звезди близо до нашето Слънце, съобщиха изследователите.

„Това е най-голямата група от „планети измамници“, откривани някога, важна стъпка към разбирането на произхода и характеристиките на тези мистериозни галактически номади“, се казва в изявление на обсерваторията.

„Планетите измамници“ получават името си, защото нямат установени орбити и просто криволичат през пространството, без да са привързани към определена област. Екипът от учени е използвал данни от над 20 години от телескопи, за да забележи купа от „планети измамници“, но има и друг фактор, който направи възможно астрономите да ги намерят, според обсерваторията.

Планетите не просто бродят. Те също светят.

Тъй като планетите са измамни, няма звезди, които да ги осветяват, което представлява предизвикателство за изследователите, когато ги търсят. Екипът на обсерваторията обаче успява да използва факта, че планетите, които търсят, са все още сравнително млади, се казва в съобщението, и все още са горещи.

Топлината, идваща от планетите, им придава известно сияние, което позволява да се определят от далеч в тъмното.

Изследователите са използвали камери на много големия телескоп на обсерваторията и телескопите за видими и инфрачервени изследвания за астрономия, наред с други, за да намерят планетите. Той също така използва спътника Gaia на Европейската космическа агенция, който е в основата на сътрудничеството с космически и наземни телескопи.

Въпреки че неотдавнашното откритие беше най-голямото до момента, има доказателства, които предполагат, че може да има огромен брой измамни планети в цялата галактика, казват учените.

„Може да има няколко милиарда от тези свободно плаващи гигантски планети, които се движат свободно в Млечния път без звезда-домакин“, каза в съобщението Ерве Буи, астроном и ръководител на изследователския проект.

Продължавайки напред, екипът заявява, че се надява да отключи мистерията на планетите измамници и как те се образуват, като ги изучават по-подробно чрез телескопите в Европейската южна обсерватория и на други места.

Едно от основните предимства при изследването на планетите измамници ще бъде изключително големият телескоп в чилийската пустиня Атакама, който ще бъде пуснат в експлоатация за наблюдения по-късно това десетилетие, се казва в съобщението.

Morkadis

„Тези обекти са изключително слаби и малко може да се направи за изследването им с настоящите съоръжения“, казва Буи. „Новите електронни космически телескопи ще бъдат от решаващо значение за събирането на повече информация за повечето от „измамните планети“, които открихме.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Загадъчен феномен в Млечния път стресна астрономите

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Откриха странен радиосигнал от центъра на Млечния път

Физици дават шанс на пътуване със скорост по-бърза от тази на светлината

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.