Индианците – всичко, което трябва да знаем

Изображение: pixabay.com

Благодарение на книгите, уестърните и популярната литература като че ли знаем много за коренното население на Америка – индианците. Това обаче е само заблуда. Тя създава един непълен и нереален образ на индианците, който е само бледо копие на оригинала.

За да се отърсим от детската, романтична представа за индианците и да мислим за тях трезво, трябва да погледнем на автентичните документи запазени до днес, за да разберем същността на тези коренни жители на света, който европейците откриват доста късно.

Разгръщането на текстовете веднага разкрива истинската картина на индианските народи. Тя показва, че не съществува единен образ на индианеца, това е клише. Има много и различни култури, много и различни народи и не всички са оцелели до днес. Това е причина да познаваме архивите и автентичните документи, за да не повтаряме стари грешки.

Индианци – произход на наименованието и на хората, които обозначава

Общото наименование, с което обозначаваме коренните жители на Северна и Южна Америка, всъщност не е правилно, но се е наложило исторически. Името е дадено за първи път от Христофор Колумб, който стига до американския континент, търсейки път за Индия.

При пристигането си се заблуждава, че се намира там, закъдето се е запътил. Затова нарича местните хора индианци. Територията най-напред е наречена Западна Индия. По-късно грешката е поправена и новите земи започват да носят името на мореплавателя Америго Веспучи, изказал предположението, че това е нов континент.

Друго несъответствие е наложилото се название червенокожи, което също не е вярно. Става въпрос за мургави хора, като тенът на кожата се различава при различните племенни групи. Европейците започват да наричат всички по този начин, след като се срещат с племето беотуки, което вече е изчезнало. Войните на племето боядисвали лицата си с охра, което придавало на кожата им червеникав оттенък.

Предците на индианците, както и на ескимосите се преселват на двата американски континента, идвайки от североизточната част на Азия през Беринговия проток, който тогава бил широк провлак. Те мигрират от 12 хиляди години преди Христа до 10 хиляди години преди новата ера. Самото разселване по двата континента става сравнително бързо, за около 2 хиляди години.

По отношение на езика те нямат общо с азиатските племена, но традициите, сечивата и начинът им на живот ги сближават с тях. Има предположение, че две от племената – мандали и ченоки, са наследници на уелска колония, изчезнала в пустошта преди около 700 години, защото са почти бели.

Изследванията доказват, че съществува физическа близост на представителите на расата, заела континента. Цветът на кожата им е тъмен, червеникаво кафяв или канелен. Всички са с дълги, черни и прави коси.

Имат широки лица с изпъкнали скули, дълбоки очи и закръглени устни, големи и издадени напред носове. Брадата при мъжете е оскъдна.

Формата на главата и е по-скоро квадратна.

Изображение: pixabay.com

На ръст са като останалите раси от тази географска ширина. Нямат силно развита мускулатура, ръцете и краката им са малки. Кожата им е по-тънка, мека и гладка от тази на европейците. Осанката им е на благородници.

Morkadis

Много са сдържани, не се отличават с общителност. Упоритост, смелост, издръжливост, жестокост към враговете и благородство, отзивчивост и гостоприемство към себеподобните са отличителните им качества. Душевността им е много поетична, мечтателна, някои от племената се отличават със значителни умствени способности.

Начин на живот, религия и управление на индианците

Войната, ловът и риболовът са начинът на живот за мъжете. Земеделието е друг поминък за тях. В Северна Америка жените се занимавали главно с тежкия физически труд. Бобът, царевицата и тютюнът били тяхно задължение. Правели и чергите, дрехите и вършели цялата домакинска работа.

Вярвания на индианците

Вярванията на индианците са много екзотични. Духовете, свръхестествените същества населяват техния въображаем свят. Вярват и в прераждането на душата. Животът им се направлявал от предсказания, затова шаманът заема важно място в йерархията. Важна роля имат лечителите, като най-често тази роля изпълнява шаманът.

Когато европейците пристигат на континента, отделните племена се намират още в родово-общинен строй. При някои господства матриархатът, при други е патриархат. Не може да се каже, че има някакво подобие на държавно обединение, ако изключим конфедерацията на ирокезите.

Всяко индианско семейство имат свой хералдически знак – тотем. Предводителят на цялото племе е вождът, а на войните е вождът-главатар. Простото устройство на обществото всъщност лишава индианците от боеспособност и създаване на голяма армия, с която да се отблъсне общ неприятел. Те живеели на отделни племена със свои традиции, вярвания и често враждували.

Изображение: pixabay.com

Индиански племена

Не персе

Това е едно от племената, чието име буквално значи пробити носове. Живели са на териториите на днешните щати Вашонгтон, Айдахо и Орегон. Развиват богата култура, като тази на племената от Великите равнини. Дори селектирали порода коне. Опитали се да се преместят към Канада, защото отказали да живеят в резервати, но армията ги преследвала и през зимата били принудени да се предадат. Наследниците им днес живеят в резерват.

Сиукси

Това е могъщо племе от щата Дакота. Най-напред ги откриват французите и успяват да вземат част от териториите им. Въвеждат и френските стандарти на живот при тях. Във войната с французите били изместени по долното течение на Мисилипи.

По време на войната с англичаните сиуксите взимат тяхна страна, но правителството е напълно незаинтересовано от съдбата им и това води до бунтове сред тях. В крайна сметка те също попадат в резерват.

Чероки

Индианците чероки населявали планинските земи в щатите Джодржия, Северна Каролина и Алабама. Това племе е най-възприемчиво към цивилизацията. Били вражески настроени към шайените. Те също стават съюзници на англичаните срещу французите. По време на гражданската война чероките губят много от териториите си и намаляват силно като популация.

Команчи

Те са номадско племе от северно американски индианци. Вярвали, че произхождат от слънцето. Водили кървави и продължителни войни с испанците, а по-късно загубили голяма част от хората си при епидемии от шарка. Това племе от ацтекското езиково семейство не успяло да се приспособи за живот в резерват, но все пак днес техните наследници живеят в резерват в щата Оклахома.

Шайени

Те населявали най-западните части на континента. Враждували със сиуксите и били прогонени от тях към щата Мисури. Първоначално сключили договор с властите, но по-късно загубили доверие в новите заселници и станали враждебни. Те са типични прерийни номади и едни от най-гордите и храбри войнствени племена. Борили се упорито за свободата си, но били принудени да сложат оръжие. Днес наследниците им живеят в резерват в щата Монтана.

Шошони

Тези индианци също са от ацтекското езиково семейство. Те са прериен народ, изтласкан в Скалистите планини. Доста време те са съюзници на властите срещу други племена. Днес наследниците им живеят в резерват в щата Невада.

Апачи

Това е цял племенен съюз от атабатското езиково семейство. Мигрирали от централна Канада към Мексико и Аризона и се заселили трайно там. Част от тях се населили в щата Тексас. Това племе последно изгубило свободата си. Днес наследниците им живеят в резервати в Аризона и Оклахома.

Ирокези

Тази група племена населявала североизточна Америка в конфедеративно обединение. Чрез репресии земите им са отнети и днес населяват няколко резервата в Канада и САЩ.

Известни индиански племена са също арапахо, семиноли, кроу, юта и много други и всички живеели разделени на кланове, като често се татуирали по еднакъв начин, за да обозначат принадлежността си към клана.

Важно място в обществената йерархия при всички заемали пазителите на вярата, които са нещо като старейшини на племето.

Тъй като са воински общества, всички имали изградена военна структура, в която участвали мъжете. Често организирали военни походи.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Уникалният зодиак на древните индианци

Историята и митовете за белите индианци 

Притча за индианците чероки

Шестото чувство се крие в косата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.