Ирма се превръща в най-страшния ураган в историята

ураган

Скоростта на ветровете в урагана Ирма достигна 297 километра в час, като поривите са до 380 км/ч. Само за часове в зоната на най-мощната буря, регистрирана някога в Атлантическия океан, падат валежи, колкото иначе са нормални за три месеца.

Откакто през 1966 г. започват да се водят сателитни наблюдения на бурите в региона, не е регистриран ураган с толкова силни ветрове за толкова дълго време.

Днес той ще премине през Пуерто Рико, като се очаква да достигне Флорида през уикенда. Междувременно броят на жертвите на далеч по-слабия ураган Харви в Тексас надхвърли 70.

При това, въпреки че вече се намира на върха петстепенната скала на ураганите на Сафир-Симпсън, Ирма продължава да се усилва. Няма друг ураган в историята, който да е поддържал ветрове с такава скорост за толкова дълго време – вече повече от 24 часа.

8

Последствията от преминаването му през малкия остров Барбуда бяха унищожителни. Ирма остави без подслон 60% от населението.

Интензивността на ветровете варира и точният „маршрут” на урагана, чиито диаметър е близо 700 километра, не може да бъде определен. Очаква се той да достигне южния американския щат Флорида в събота или неделя.

Вече са в ход подготвителни мерки за ограничаване на щетите от бедствието. Започна евакуация на най-уязвимите крайбрежни райони, придружена с огромни задръствания. Очаква се най-тежко удара да понесат ниските крайбрежни райони около Маями. Там се намира и огромното имение Мар а Лаго на президента на САЩ Доналд Тръмп.

9

Така ураганът може да накара милиардера да се замисли за позицията си, че „глобалното затопляне е лъжа, създадена от китайците”.

Извънредно положение обяви и губернаторът на съседния щат Южна Каролина.

Нещо повече, по стъпките на Ирма вече се заражда нов мощен ураган, чието име е Хосе.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.