Исландия е най-мирната страна в света, а Сирия – най-размирната

исландия

Задълбочаващата се пропаст между богатите европейски страни, които живеят в мир, и обхванатите от конфликт бедни страни в Африка и Близкия изток показва, че светът е все по-разделен, предаде ДПА, като се позовава на доклад на Института за икономика и мир.

Всяка година институтът представя така наречения Глобален индекс на мира, в който представя кои са най-мирните страни в света и кой най-размирните. Критериите, по които се подреждат страните, са общо 23. Сред тях са вътрешни и външни конфликти, разходи в сферата на отбраната, тероризъм, убийства, ръст на престъпността и др.

Начело на класацията е Исландия. Тя е най-мирната страна в света. На второ и трето място са Дания и Австрия. Сирия е на последното 162-о място. Преди нея са Ирак, Афганистан, Южен Судан и Централноафриканската република.

България е на 32 място от 162-те страни, включени в класацията, става ясно от картата, поместена на сайта на института.


От 30-те най-мирни страни в света 20 са европейски. Интензивността на въоръжените конфликти се увеличи драматично и броят на убитите в конфликти по света нарасна с 3,5 пъти, от 49 000 убити през 2010 г. на 180 000 убити през 2014 г. се посочва в доклада.

Насилието коства 13 процента от световния БВП, се посочва още в документа.

2014 г. беше белязана от две противоположни тенденции – от една страна, много от държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие постигнаха исторически нива на мир, докато от друга страна, държавите, раздирани от конфликти, особено тези в Близкия изток, бяха обзети от по-голямо насилие, каза Стив Килелея, основател на Института за икономика и мир.

инфо: БТА

Вижте още: 

ЦЪРКВАТА HOFSKIRKJA В ИСЛАНДИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.