Исторически семейни вражди – кръв, пари и омраза

Семейството е най-важното нещо за много хора. Роднините са винаги там, за да помогнат.

Те могат да бъдат нашите най-добри приятели, но както историята помни – могат да бъдат и най-върлите ни врагове.

Познати са ни десетки истории за сестра, която откраднала съпруга на другата, брат, посякъл брат си за парче земя, брат и сестра в десетилетна вражда заради наследство и още редица други примери.

Адолф и Рудолф Даслер

3

Адолф и Рудолф Даслер

Както повечето от вас знаят през 20-те години двамата братя започват да произвеждат обувки в къщата на майка си в Херцогенаурах, Бавария, и полагат основите на едни от най-успешните спортни марки и до днес.

На Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. много спортисти носят от производството на Даслер и така марката придобива още по-голяма популярност, отколкото е набрала до момента.

Някъде по това време отношенията между двамата братя се влошават по неясни причини, въпреки че през годините са предложени редица обяснения.

Според някои източници враждата между двамата братя става толкова сурова през годините, че по време на Втората световна война, когато Адолф влязъл в бункер след бомбардировка и забелязал, че там са Рудолф и семейството му изругал: „Мръсните копелета са пак тук“.

Вероятно Адолф е говорел за бомбардировачите, но Рудолф го приема като обида към семейството му и след като е арестуван от американците, той е убеден, че брат му го е предал.

През 1948 г. братята разделят бизнеса си и Рудолф отива на отсрещния бряг на реката в Херцогенаурах. Адолф нарича фирмата си „Адидас“, а Рудолф своята – „Руда“, по-късно преименувана на „Пума“.

Така една семейна вражда ражда две от най-големите спортни марки по света.

Войната в Плезънт Вали

За разлика от враждата на Даслер, от която се ражда нещо добро, при семейния конфликт в Плезънт Вали има само смърт.

През 80-те години на XIX в. две фермерски семейства – Греъмс и Тюксбърис, дават началото на една дългогодишна семейна вражда, довела до смъртта на над 20 човека.

Morkadis

Точно как е разпалена войната между двете фамилии, остава неясно, но се смята, че има общо с кражба на добитък.

През годините двете семейства избиват взаимно членовете си, както и други, които се намесват в конфликта. Семейната война се превръща в една от най-смъртоносните и най-известните в САЩ, давайки на Аризона един зловещ имидж.

Враждата приключва през 1892 г., след като Том Греъм, последният оцелял от своето семейство, е убит от Ед Тюксбъри. Така се слага края на една люта вражда, а Ед е вкаран в затвора за кратко, след което е освободен.

Редица книги и доклади са изписани по случая, а местните никога няма да забравят кървавата кавга.

Стърлинг и Стивън Кларк

4

Стърлинг и Стивън Кларк

Двамата аследници на фирмата производител на шевни машини „Сингер“ успяват да съберат впечатляващи колекции с произведения на изкуството, считани за едни от най-великите на XX в.

Дядото на двамата братя – Едуард Кларк, бил адвокат, който през 50-те години на XIX в. основава компания за шевни машини заедно с изобретателя Айзък Сингер. След смъртта си Едуард завещава на наследниците си над 50 милиона долара.

Както може да се досетите обаче, когато става дума за голямо наследство, винаги може да се очаква и голяма вражда. След суров спор за наследството през 1923 г. двамата братя започват кавга, неразрешена почти 40 години.

Стърлинг бил веселяк, обичал приключенията и известно време служил на американската армия в мисии на Филипините и в Китай. През 1919 г. той се жени за френска актриса с извънбрачно дете.

Няколко години по-късно се опитал да промени условията за своя дял от наследството, така, че ако нещо се случи с него, делът му да отиде при съпругата му, а не при останалите наследници. Тогава суровият бизнесмен Стивън се намесва и го спира.

От този момент нататък братята спират да си говорят и се превръщат в двама непознати един за друг.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Обвинявайте родителите си за следните 10 психологически проблема

Най-яростните съперничества в историята

Това са най-злите свекърви в историята

Бохемката Лола, заради която закриват университет, а крал оставя престола

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.