Историческо откритие край Испания може да разбули една от най-древните загадки

Снимка: pochivkablitz.bg

В рамките само на няколко дни, два независими изследователски екипа разкриват две места, където може би е погребан древния град

В продължение на хиляди години историците са посветили живота си на намирането на Атлантида и никой не е успял. Сега изследователи твърдят, че загадката за местоположението на древния град, най-сетне е разгадана, давайки своите доказателства за намирането на изгубената цивилизация от легендите на Платон.

Историята за Атлантида и нейните жители от край време е тема на бурни спорове и дискусии както в научните среди така и извън тях. Наред със спора за истинността на тази легенда, търсачите на Атлантида спорят и за нейното местонахождение. През годините не един и двама търсачи на изгубената цивилизация съобщават, че са попаднали на останките ѝ на едно или друго място на Земята.

Снимка: pochivkablitz.bg

В края на декември един млад изследовател заяви, че е открил точното местоположение на митичния град и той се намира край Испания.

Островът, чиито войници се смята, че са обсадили древна Атина, се споменава в първите исторически записи като Тимей или Критий. Според легендата Атина е успяла да отблъсне атаката на атлантите, а самият остров е изпаднал в немилост на боговете и е бил завинаги наводнен.

На сателитни снимки били забелязани „гигантски пръстени“ под повърхността на природен резерват край испанското крайбрежие.

Снимка: pochivkablitz.bg

Огромните структури били скрити под пясъците край бреговете на Испания. Изображението привлякло вниманието на физика и историк любител Райнер Куне. Изучавайки го по-подробно, той забелязал нещо като големи правоъгълни конструкции вътре в кръговете, пише вестник Express, предава „Факти.бг“.

Едната от фигурите била дълга 250 метра, а другата била „много по-голяма“. Дори с помощта на електротомография не било възможно да се обясни какви точно са тези структури.

„Ако под бреговата линия на Испания се крият кръгли конструкции, кой ги е построил? Някои намират първите следи от Платон ”, казва Кун. Повечето експерти обаче не са съгласни с тази теория.

„Проблемът с историята на Атлантида е, че много малко хора вярват в съществуването на града. Безброй изследователи са се опитали да открият Атлантида. Сега мнозина вярват, че той (Платон) може просто да го е измислил “, казва археологът.

Снимка: pochivkablitz.bg

Според него тази „философска история“ включва исторически елементи, които включват град Тартеса и Войната на морските народи от бронзовата ера, така че понякога може да изглежда достоверна.

Morkadis

През 2006 и 2009 г. бяха проведени две археологически проучвания в испанския национален парк Доняна. Експедициите бяха водени от археолога Себастиан Челестино Перес и историка Ричард Фройнд. Основните резултати от работата бяха откриването на доказателства за четири цунами между 2100 г. пр. Н. Е. и 200 г. пр.н.е. и множество керамични артефакти в региона. Доказателства за съществуването на Атлантида никога не са били намерени.

Дни по-рано друг изследователски екип също обяви, че е открил изгубената Атлантида, но на няколкостотин километра на Изток. Екипът по откриването на нови рисунки и предмети сред руините на древен град, отпреди 3000 години, дава нов прочит на предположението, че Атлантида се е намирала на остров Санторини. Сред доказателствата за това са картини, „съвпадащи с описанията на Платон“.

Снимка: pochivkablitz.bg

От Discovery Channel разказват за намирането на нови находки в древния град Акротири, датиращ от преди 3000 години, който бил унищожен от вулкан и погребан на 60 метра под земята на гръцкия остров Санторини.

В разцвета си градът се славел с красивата си и прецизна архитектура. Тесните улички били сложно павирани с камък, а градският площад – облицован с живописни къщи, издигащи се на три и четири етажа.

„Руините предполагат, че тук е живяла много напреднала цивилизация в продължение на хиляди години преди нейния внезапен край“, разказват от екипа.

Едно огромно вулканично изригване, описано от историците, става причина за гибелта на Акротири.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Най-малките и приказни градчета в света

Град, в който слънце не огрява, се спасява по невероятен начин от депресията

10 от най-популярните градове с минерална вода в България

Забраненият императорски град на Виетнам и неговата мрачна съдба

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.