Историята на тайната стая в Айфеловата кула

1

Слабоизвестен факт е, че на върха на Айфеловата кула има малка тайна стая, която е дело на Густав Айфел и е построена лично за него.

Дори при силно желание, няма да успеете да пренощувате в нея, въпреки че там ще откриете всички необходими удобства.

Малцина знаят, че Айфеловата кула разполага с тайна стая, в която никой не може да нощува. Париж води своите корени от римския град Лютеция, основан през третото столетие от нашата ера.

Градът на любовта и романтиката се нарича още Градът на света поради водещата си роля по време на Просвещението, а също така и тъй като е бил един от първите с улично осветление на газ.

Една от най-популярните забележителности на Париж е именно Айфеловата кула. Тя привлича приблизително 7 млн. посетители годишно.

Високата конструкция е дело на Густав Айфел, който си е позволил още едно време да построи за себе си малка стаичка на върха й.

Когато Айфел проектира легендарната забележителност, той планира и тази тайна стая с панорамна гледка към Париж. Въпреки малките си размери, тя предлага комфорт.

2

За строителството на кулата са необходими 18 000 метални части, които внимателно са изработени в завода на Айфел в покрайнините на Париж. Използвани са близо 7300 т желязо, които са покрити с 60 слоя боя за защита от корозия.

Колкото до стаята на Айфел, тя е в доста прост стил.

Архитектът сам я е проектирал, лепил е тапети, избирал е мебели, картини и дори роял. В стаята може да видите лабораторно оборудване. Айфел често оставал в нея, за да провежда метеорологични наблюдения.

Много богати хора са правили на Густав неприлично щедри предложения, желаейки да се настанят в стаичката поне за нощ. Те обаче до едно били отхвърляни.

Айфел използват стаята, за да кани гости, включително знаменитости, като Томас Едисън и др. По време на своето помещение Едисън подарява на Айфел фонограф.

3

Morkadis

Когато светът узнава за уютното гнездо на Густав, няколко влиятелни особи решават да се опитат да се сдобият с помещението. Айфел обаче отказвал дори нощувка за една нощ.

След смъртта му на 27 декември 1923 г. стаята е затворена в продължение на много години. Така през май 2015 г. тя е официално отворена за посетители.

Днес тайната стая се показва по време на екскурзии. Оригиналната обстановка е запазена, наред с манекените на Айфел и Едисън.

инфо: profit.bg

Вижте още:

10 забранени места, които НЕ можеш да посетиш

6 невероятни неща, построени тайно

Това са най-злите свекърви в историята

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.