Какво има вътре в Наклонената кула в Пиза и защо всъщност не пада

pixabay.com

Почти всички знаят за Наклонената кула в Пиза, но има редица неща, които остават в сянка. Например, защо е построена кулата, как изглежда вътре и в коя посока всъщност “пада“ сега?

Наклонената кула в Пиза е един от най-ярките представители на класическото дългосрочно строителство – строена е почти 200 години. Известно е само кой е дал първите пари за строежа – местна вдовица на име Берта ди Бернардо дарява 60 сребърни монети в началото на 1172 година. Вярно, строителството започва едва на 9 август 1173 година.

Известно е, че като цяло работата по бъдещия „Пиаца дей Мираколи“ започва през 1064 г. с изграждането на катедралата, инициирано от епископ Гуидо. Преди началото на строителството на Наклонената кула в Пиза са останали 100 години, но експертите са сигурни, че именно Гуидо е авторът на идеята за нейното изграждане.

Тъй като Наклонената кула в Пиза е камбанария, тоест тя трябва да се приема такъв архитектурен ансамбъл от самото начало. Авторството на проекта в началото се приписва на Бонано Пизано, но със сигурност се знае, че завършването, или по-скоро издигането на 8-ми етаж, където камбаните са разположени, е извършено от Томазо Писано.

Интересно е, че Великата съветска енциклопедия съобщава, че Pisano е прякорът на редица италиански скулптори и архитекти, тоест дори не е съвсем фамилно име. И „Уикипедия“ пише, че това е името на няколко средновековни художници и занаятчии от Пиза. Тоест се оказва, че всеки строител на Наклонената кула в Пиза може да бъде кръстен Пизано.

pixabay.com

Можем да кажем, че е добър пример за успешно име от гледна точка на маркетинга – в края на краищата, около това време, Наклонената кула в Пиза и като цяло целият този архитектурен ансамбъл започва да печели световна слава. Между другото, ако изграждането на катедрала в града не повдига въпроси, решението за построяването на такава висока камбанария (макар че сега е далеч от рекордите със своите 56,7 метра) е „чисто за показване“.

Тогава Пиза е била богат град-държава, затова са искали да затвърди величието си с видими аргументи – при това видими отдалеч.

И още един прост факт – Наклонената кула в Пиза не е построена като наклонена, а трябва да е права. Защо се е навела – няма нищо, което е сигурно, но има само една версия и тя гласи, че грешката в изчисляването на строителите при подготовката на основата на сградата.

Че нещо не е наред с кулата, те забелязаха точно 10 години след началото на строителството, когато стигнаха до третия етаж. Тогава наклонът беше 4-5 см. Ясно е, че е лесно да се объркате в датите, но в този случай има от какво да се изненадате. Така строителството на Наклонената кула в Пиза започва през 1173 г., третият етаж е издигнат през 1183 г., след което те се напрягат заради пет сантиметра и изоставят конструкцията до 1272 г. (в някои източници – до 1275 г.).

Оказва се, че след 100 години, сякаш нищо не се е случило, строителите дойдоха и започнаха да работят по-нататък.

Гражданите не счупиха нищо и не отнесоха, недовършената камбанария просто стоеше до катедралата (тя беше осветена през 1118 г., тоест стана активна) и радваше енориашите с едва забележимата си кривина и безполезност. Но този нов етап от строителството, започнал през 1272 г., се простира в продължение на няколко десетилетия – едва до 1319 г. седмият етаж е завършен.

Опитвайки се да оправят „задръстванията“ по пътя, строителите започнаха да „влачат“ етажите над третия, правейки по-високи тавани отстрани на наклона на кулата. В резултат на това наклонената кула в Пиза се оказа не просто наклонена, а „с форма на банан“.

В същото време ъгълът на наклона на кулата вече беше 90 см – тоест в крайна сметка те само я влошиха. Строителите завършиха 7 етажа и напуснаха работата си отново – повече от половин век. В края на строителството е логично да се разгледа моментът, когато камбаните са се появили в камбанарията. И така, още няколко поколения се смениха преди това да се случи.

Morkadis

Краят на строителството се приписва на 1372 г., когато е построен 8-мият етаж, Campanile – това е името на действителното ниво, където са поставени камбаните.

Между другото, този етаж получи напълно плосък хоризонтален под. Изглежда, че остава така и сега. Когато кулата започва да се накланя все повече и повече, а мраморът се счупва на „гънките“, е решено спешно да се спаси архитектурното чудо.

В края на 20-ти век италианците са инвестирали 25 милиона евро в работа, която освен замяна на част от колоните (да, това е римейк) е предприела и много други мерки. Затова беше решено да се извлече част от почвата от страната на кулата, противоположна на склона. За експеримента дори е построена друга бетонна основа наблизо, благодарение на експериментите, с които са извършени всички изчисления.

Също така беше решено да се инсталира противотежест.

Оловно тегло от 900 тона (със самата кула с тегло 14 453 тона) беше прикрепено към горния център на кулата. В същото време отдолу тя докосва стената – оказа се доста показателна илюстрация за наклона на кулата. Между другото, друг въпрос, който рядко възниква, е как изглежда Наклонената кула в Пиза.

Там няма нищо – в смисъл, че няма вътрешни помещения. Просто „тръба“ със спирални стълби и „махало“, висящо сега, което дърпа наклонената сграда в обратна посока. Така че, ако наклонената кула в Пиза сега пада в посоката, обратна на наклона й – ролката на кулата поради тези мерки е станала не толкова голяма и, казват те, продължава да намалява.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Прокоба тегне над сградата на Народното събрание – построена е върху старо турско гробище

10 невероятни призрачни града в Италия

5 вълшебни малки градчета в Италия

Изоставената Пилешка църква – едно от най-странните места на планетата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.