Как е попаднал швейцарски часовник в запечатана древна китайска гробница?

6

Мистерия обгръща намирането на странен артефакт в древна гробница в Китай. Учудването на изследователите било огромно, когато открили модерно изглеждащ часовник пръстен в 400-годишна запечатана гробница от времето на династията Минг. За някои единственото обяснение на подобно откритие е пътуване във времето. Истинско ли е откритието? Дали е измама?

Репортажите сочат, че екипът изследователи се е състоял от археолози и журналисти, които снимат документален филм за запечатаната гробница в Шангси (Shangsi), Южен Китай. След като почистили един от ковчезите, се случило нещо странно.

„Когато се опитвахме да премахнем прахта и почвата от ковчега, от него като че ли падна камък, който се удари в земята с металически звук. Вдигнахме предмета и разбрахме, че е пръстен. След като махнахме мръсотията от него, бяхме шокирани, защото това беше часовник“, казва Жиянг Яню (Jiang Yanyu) от музея Guangxi Autonomous Region.

Странният метален предмет е малък пръстен с часовник на лицевата страна. Стрелките му показвали, че е спрял да работи в 10:06. Най-странната част е, че на часовника пишело „швейцарски“ или „Швейцария“ на английски език.

„Направено в Швейцария“ е термин, който се употребява в последните десетилетия, за да укаже, че даден продукт е швейцарско производство. Терминът се употребява най-вече при часовниците.

Тогава как е възможно в 400-годишна гробница, която е била запечатана, да има часовник, който може да е направен чак след създаването на днешна Швейцария през 1848 година? Часовниците пръстени не били известни в Европа до 1780 година. Смята се, че през 1588 кралица Елизабет I е носила специален пръстен часовник, който да я драска, за да ѝ напомня за различни неща – нещо като умна аларма.

През 1755 Карон, парижки производител на часовници, направил пръстен часовник, който се навивал с ключ. Но в Китай, по времето на династията Минг (1368–1644) не са се ползвали такива часовници и този артефакт не е поставен там от извършващите погребенията. Пръстенътчасовник е бил извън ковчега и е паднал лесно.

Теории

Някои смятат, че часовникът е изпуснат от пътешественици във времето. Други смятат, че артефактът се намира там от около век, а трети си мислят, че може би там го е занесъл някой плъх. Възможно е също и „запечатаната“ гробница да не е била запечатана в даден етап от историята.

Възможно ли е гробницата да е била посетена преди официалните доклади, въпреки че по нея нямало никакви щети и нищо не било откраднато, а това би се очаквало от иманяри. Възможно ли е всичко да е измама? Каквато и да е истината, откритият артефакт разпалва въображението ни.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.