Как изглеждат извънземните от научна гледна точка?

5

Това е Октомит – сложно устроен извънземен, който включва в себе си йерархия от същества. На всяко ниво съществата имат сходни интереси, затова конфликтът се предотвратява. Различните части на подобно същество може да имат различни задачи, разделение на труда, но всички те поради спецификата могат да зависят една от друга. © University of Oxford

Холивудските филми и научнофантастичните романи често подкрепят вярата, че извънземните са ни съвършено чужди, подобни на чудовища създания. Но ново изследване смята, че ние имаме много повече общо с пришълците, отколкото сме смятали.

В изследването, публикувано в изданието International Journal of Astrobiology, учените от Оксфорд за първи път демонстрират как може да се използва еволюционната теория за изучаване на възможния облик на извънземните и изследването на тяхното поведение.

Изследователите са на мнение, че чуждите форми на живот може да са формирани от същите процеси и механизми, които са повлияли на хората – например естествения отбор. Според теорията формите на чужд живот също са подложени на естествен отбор и сред тях, както и на Земята, оцеляват най-приспособените.

Сам Левин от катедрата по зоология в Оксфорд казва: „В нашата статия сме предложили алтернативен подход към хипотетичната астробиология, тоест използвали сме еволюционната теория за създаване на форми, които са напълно независими от земните условия. Това е полезен подход, тъй като теоретичните модели от такъв род може да се прилагат към силициеви форми на живот, извънземни без ДНК или дишащи азот.“

Използвайки идеята за извънземен естествен отбор, учените успели да моделират възможната извънземна еволюция и да разгледат въпроса за това, как сложните форми на живот може да са се появили на други планети.

Видовата сложност на Земята се е появила в резултат на няколко базови прехода. Един от тези преходи се е случил, когато група отделни организми е еволюирала в по-висш организъм – когато клетките са станали многоклетъчни организми. Както теорията, така и емпиричните данни предполагат, че за такъв преход са необходими екстремни условия.

В статията има и конкретни указания за възможния биологичен облик на многоклетъчните форми на живот, а учените правят догадки как могат да изглеждат те.

6

„Все още не можем да кажем дали извънземните ходят на два крака и имат ли големи зелени очи. Но смятаме, че еволюционната теория ни дава уникален допълнителен инструмент, за да се опитаме да разберем как изглеждат пришълците – добавя Сам Левин. – Казвайки, че извънземните форми на живот също преминават няколко базови прехода, можем да твърдим, че благодарение на нивото на предсказуемост в еволюционните процеси извънземните в някаква степен може да приличат на нас.

Както и хората, те ще се състоят от йерархия същества, които си сътрудничат, за да произведат нова форма на живот. На всяко ниво на организма съществуват механизми за отстраняване на конфликта, поддържане на сътрудничество и функционалност.

Потенциално само в нашата галактика съществуват стотици хиляди обитаеми планети. Ние така и не можем да кажем с увереност сами ли сме във Вселената, но ако не сме сами, то сега сме направили малка крачка към отговора на въпроса, как ще изглеждат нашите космически съседи.“

инфо: drevnite.com

Вижте още:

Излезе наяве един от най-тайните доклади за извънземни

Проектът ,,Разкритие“: Как САЩ 50 години крият от целия свят разтърсващи сведения за извънземните

Уфологът Джордж Греъм: Луната е завладяна от извънземни, НАСА си мълчи

Странни снимки от Марс: извънземни или останки от мисията на НАСА?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.