Като от филм на ужасите: Най-зловещите находки от изоставени сгради в България (СНИМКИ)

Годините се изнизват една по една, а заедно с тях,  през скърцащата порта си заминава и животът. Времето – тази летлива течност – отмива човешкото присъствие от помещенията на старата къща, за да я предаде в обятията на Забравата. Всичко потъва в мрак. Дебел слой прах се трупа върху оставените от хората вещи, а между тях, страховити гадинки пъплят с нестройните си тела.  Настава царството на призраците…

Такава общи взето е обстановката в изоставените сгради. Призрачната им атмосфера е внимателно изградена от зеещите врати и прозорци, мрачните коридори и тайнствените приглушени шумове. А когато към тях прибавим зловещи артефакти като животински мумии, месарски куки и насекоми с отблъскващ вид, потребителското изживяване на посетителя става пълно!

В настоящия материал ще ви покажем някои от най-страховитите находки, на които сме се натъквали по време на обиколките из изоставените сгради. Предупреждаваме ви, че някои от кадрите, които ще видите са с графично съдържание и не са подходящи за хора със слаби сърца или такива, които смятат да ядат пред компютъра!

АРТИЛЕРИЙСКИЯТ БУНКЕР КРАЙ ЧЕРНОМОРЕЦ

1

2

3

4

Коридорите на това военно съоръжение, достигнало до нас от времето на Втората световна война, пазят спомени за морски трагедии, партизани и обикновени войници, отбивали военната си служба тук. В наши дни обаче изоставените подземни помещения се превръщат в убежище за различни животни, някои от които никога не излизат обратно на повърхността…

ПОДЕЛЕНИЕТО В АЙТОС

5

Поделение 26200, в което се е помещавала някогашната 24-та танкова бригада, от почти 20 години е просто огромна територия с рушащи се сгради. Бойната му слава буквално е покрита с непреодолим венец от тръни, а в така създадената обстановка помещения като лечебницата и складовете за храна под столовата се превръщат в истински кошмар наяве. Особено когато из краката ви щъкат пъргави сколопендри.

 

6

7

Morkadis

8

ВОЕННИТЕ СКЛАДОВЕ КРАЙ СКРАВЕНА

1

В много затънтени кътчета на страната, скрити от човешки поглед, десетки изоставени военни складове очакват сетния си час. Тези край ботевградското село Скравена не са изключение. Местността обаче крие още една тайна – дивите животни и техните жертви.

2

ИЗОСТАВЕНАТА КЪЩА ОТ ЕДНО ДРЯНОВСКО СЕЛО

3

Посещенията на изоставени селски къщи винаги будят едни по-особени усещания, свързани със сантиментални спомени за детството при баба и дядо и други пасторални картини. И това не е никак странно предвид, че из опустелите помещения все още се търкалят разни артефакти от онези далечни времена с дъх на сено – черно-бял телевизор, плетена кошница, черга… Нещата обаче рязко се променят когато на пода изникнат изкуствените зъби на някогашния собственик…

4

КИСЕЛЧОВСКАТА ИЗОСТАВЕНА КЪЩА

5а

 

Според местните това е първата построена къща в родопското село Киселчово. Красивата ѝ архитектура разказва за едни далчени времена когато животът на хората е било по-тясно обвързан с планината, а спомени от него срещаме из цялата сграда. В някои от помещенията обаче ни очакват по-особени находки.

6

7

ИЗОСТАВЕНАТА ХИЖА

8

Някога животът е кипял из стаите на тази хижа, така както електричество из кабелите в стените ѝ. Всичко обаче приключило внезапно – точно като земният път на този мишок имал неблагоразумието да закуси с електрическото табло на туристическата постройка.

9

ВЕТЕРИНАРНАТА ЛЕЧЕБНИЦА

1

Какво по-добро място за разходка от изоставена ветеринарна лечебница? Освен с медицинските порядки отпреди 40-50 години ще имате възможност да се запознаете и с някои от тенденциите в мутациите при животните. Старателно подредени в стъкленици.

2

3

КЛАНИЦАТА

4

Напукан асфалтов път, непроходими шубраци и стара постройка, скрита сред тях. Предназначението ѝ – неясно. Ръждиви куки, фаянсови плочки, на пода сифон и череп на куче. Стъпка по стъпка тайната се разкрива. Що е то? Кланица в Родопите!

5б

6

УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ТЕМЕНУГА

7

От незапомнени времена детските кукли изпълняват амбивалентни функции – те едновременно са детска играчка и страшен призрак. Защото в ръцете на децата са невинно пособие за забавление, но когато срещнете осакатените им трупчета или крайници да се търкалят из изоставено училище, единственото, за което можете да си помислите са призраци. Много призраци!

8

9

инфо: urbex.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Бай Тошо 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.