Кодекс Гигас: Къде е сега книгата, написана от дявола?

През първата половина на XIII в., в малък чешки манастир е написана книга, която поради огромния си размер се нарича Codex Gigas, което от латински се превежда като „гигантски кодекс“. По-късно кодексът започва да се нарича „Книга на дявола“, защото се вярвало, че автор на книгата е самият Сатана. И ето какво давало основания за този смел извод.

Монах и дявол

Легендата гласи, че монах отшелник от бенедиктинския манастир на чешкия град Подзалице бил извършил тежък грях. За греха му, братята решили да го зазидат жив в стената, но Херман обещал на монасите, че за една нощ може да напише книга, която ще прослави манастира.

Той спазил думата си и до изгрев завършил книгата. Ръкописът тежал 74 килограма, а за създаването му са използвани 160 животински кожи. Височината на книгата е 90 см, ширината – 49 см, а дебелината – 22 см. Според легендата Херман сключил споразумение със Сатана, който свършил цялата работа вместо него.

Ръкописът е написан с един почерк на латински език. Страниците на ръкописа са декорирани с илюстрации и орнаменти в червен, син, жълт и зелен цвят. Кодексът има едно единственото средновековно 50-сантиметрово изображение на дявола. Рисунката е разположена на страница 290 и се откроява от останалите илюстрации. Има различно оцветяване и стил, а самата страница е по-тъмна от останалите. Мистичния произход на книгата поражда основания да се смята, че е обладана от господаря на ада.

Една от страниците на книгата, покрити с мастило

Дявола е нарисуван с препаска от хермелин – символ на кралската сила, което е немислимо за Средновековието. Остава загадка защо на монаха било позволено да нарисува такава предизвикателна фигура. Осем страници веднага след портрета на дявола са покрити с мастило и учените не могат да открият значението на написания върху тях текст. В книгата има 640 страници, но само 624 са достигнали до нас, а липсващите страници са изтръгнати от книгата и унищожени през Средновековието.

Книгата е сбор от всички знания, които Бенедиктинският орден е притежавал през 13 век. В него можете да прочетете текстовете на Библията, произведенията „Юдейски древности“, „Еврейската война“ на Йосиф Флавий, средновековната енциклопедия „Етимология“ на Исидор Севилски, медицински трактати, Новия завет и инструкции за покаяние. Следва портрет на дявола, описания на ритуалите за прогонване на зли духове, „Чешка хроника” на Козма Прага и календар с кондика на манастира в Подлажице, както и магически формули, екзорсистки заклинания и някои местни поверия.

Графологично изследване потвърждава, че текстът на книгата и всички илюстрации са дело, сътворено от ръката на един човек. За писар от Средновековието се считало за норма да пренаписва 100 реда текст на ден. Като се има предвид непрекъснатата работа по шест часа дневна светлина, на монаха биха били необходими 30 години, за да създаде кодекса.

Интересното е, че манастирът в Подлажица се е считал за беден манастир, с малко братство и писането на всяка книга, особено като кодекса, струвало много пари. От къде бедните монаси са взели пергамента, боите и мастилото? Поради финансови затруднения братята продали кодекса на манастира на Седлец. Впоследствие той няколко пъти преминавал у новите собственици и накрая се озовавал в манастира Брумов.

Morkadis

През шестнадесети век мистериозна книга привлича вниманието на мистиците и всички говорят за ръкописа, написан от самия Сатана. Кодексът бил разгледан от ученика на Парацелс Кристофър Шлихтинг и Светия римски император Рудолф II, който преместил книгата с ръкописите в Пражкия замък.

По време на Тридесетгодишната война шведите щурмували Прага и взели кодекса като трофей. От 1646 г. „Книгата на дявола“ се съхранява в Шведската кралска библиотека в Стокхолм. Въпреки размера и големия брой собственици, ръкописът е запазен перфектно. Днес всички страници на мистериозната книга са дигитализирани и публикувани в публичното пространство. Други примери за връзката на човека и дявола също са оцелели в историята. Например Инквизицията обвинила френския свещеник Урбен Грандие в сключването на споразумение със Сатана в името на богатството и властта над жените.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Най-голямата, най-малката, най-скъпата: 7 книги, които са станали рекордьори

Мистериите в ордена на тамплиерите

Кодекс Гигас – най-големият и мистериозен ръкопис на света

10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.