Кои са Сибилите?

Античното общество има своите древни оракули, на чиито предсказания се гледало много сериозно. Всяко значително събитие било съгласувано с тях. Както владетелите, така и хората от народа, редовно се допитвали до божественото провидение с помощта на предсказателите.

Кои са древните предсказатели и каква е връзката им с невидимите светове?

Сибилите – предсказателките от древността

Сибилите са едни от тези оракули, на които се доверявали всички слоеве на античното общество. Наименованието им идва от името на една от тях. Сибила се казвала пророчицата, която гадаела бъдещето, изпадайки в екстаз. Под влиянието на упойващи вещества тази силно сензитивна жена отправяла поглед напред във времето, осъществявайки контакт със самото провидение. Нейното име станало нарицателно за всички жени, които предсказвали бъдещи събития в състояние на екстаз.

Сибилите получавали божествено вдъхновение от това божество, в чийто храм служели, и предавали неговата воля на хората. Сибилите не могат да се нарекат пророци. Последните провиждали в бъдещето напълно съзнателно и предавали своите видения на останалите, докато сибилите не осъзнавали смисъла на това, което пророкували.

Те били просто проводник на божествените откровения. Затова към всяка сибила били прикрепени тълкуватели /херменевти/, които разяснявали божествените откровения.

Критерии за избор на сибили, най-изявените от сибилите

Всеки храм на божество имал своя сибила, до която населението се допитвало. Такива обикновено ставали млади жени, които отговаряли на изискването да бъдат девствени и да бъдат неграмотни – освен притежаването на особената дарба. Неграмотността се смятала за условие, което било подходящо за сибила, за да може да не разбира изобщо смисъла на това, което трябва да предаде. Така го предава по възможно най-точния начин.

Някои от сибилите успели да си спечелят име и слава, които се пренесли и върху храмовете, където служели. Много почитани били Питиите – сибилите на оракула в Делфи. По-късно много известна става Еритрейската сибила, която предсказала появата на Месията.

Книгите на сибилите

Предсказанията на сибилите били записвани и станали известни под името Сибилски книги. Римляните пазели поредица записани сибилски предсказания, които придобил Тарквиний Горди.

Първите предсказания били записани върху листа на палмовото дърво. После ги преписали на папирус на гръцки. Днес от тези книги не е запазено почти нищо. Запазени са само пророчествата на сибилите – древни текстове, писани през раннохристиянската епоха от различни автори и приписвани на сибилите. В тях се говори за идването на Исус Христос.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

Ватиканът мълчи за тайното пророчество от Фатима

Весталките – най-могъщите жени на древността

Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-воини

Истината за най-красивото нетленно тяло, положено в кристален ковчег във Франция

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.