Конспиративните теории, които се оказаха истина

конспирация

Отрова в алкохола убива американците
Теория: От ФБР са сложили отрова в алкохола по време на Сухия режим.

Идеята, че правителството (най-често американското) трови гражданите, които блажено тънат в невежество, не е нова. Колкото абсурдно да изглежда обаче може и да има доза истина в него. По време на Сухия режим, продължил в САЩ от 1920г. до 1933г. от ФБР наистина добавяли нещо в алкохола, за да накарат населението да се откаже от вредния навик. Тъй като хората все пак били наясно, че една или две чашки от време на време нямат да убият никого, били нужни сериозни мерки да ги убедят в противното. Точно заради примесите изкушилите се да обърнат по повече от някоя чашка, започнали да умират от алкохолно отравяне.

   Инцидента в залива Толкин
Теория: Инцидентът е истина само наполовина.

В учебниците по история „Инцидентът в залива Толкин“ води до избухването на война между САЩ и Северен Виетнам. Каузата била да се защити демокрацията на Южен Виетнам от комунизма на Северен Виетнам. Клечката, която запалила пожара, били атаки на американски мореплавателни съдове, случили се на 2 и 4 август 1964г. Реакцията била мигновенна и войната започнала. Това, което дълго време не се разкривало обаче бил фактът, че нападения на 4 август всъщност нямало. На 2 август нападение наистина имало, но два дни по-късно нямало никаква проява на враждебност. Започнало да се говори, че лъжливата информация била разпространена, за да се оправдае започването на войната.

Фашистки заговор за сваляне на правителството

Теория: Фашистите се опитали да свалят Рузвелт.

През 1933г. президентът Франклин Рузвелт решил, че е много важно за американската икономика да се откаже от златния стандарт заради постоянната девалвация на долара и валутата да стане свободно конвертируема. Това се оказало много добре за Великобритания, защото понижило цената на продуктите и увеличило покупателната способност на гражданите. Много консервативни бизнесмени от онова време обаче смятали златния стандарт като основа за силната икономика. Майор-генералът на военноморските части, Смедли Бътлър разкрил на конгресен комитет през 1934г., че се опитали да го вербуват за военен удар срещу президента. Мотивите, разбира се, били забогатяване, но избрали погрешния човек, защото Бътлър се оказал повече привърженик на Рузвелт, отколкото на парите.

Фалшивият свидетел

Теория: ЦРУ кара Найра да лъжесвидетелства.

Сърцераздирателната история, която 15-годишната Найра представя, разтърсва много американци и служи като едно от оправданията за войната в Залива. Момичето описва случката по време на един публичен разпит на работната група за правата на човека през ноември 1990 г. за ситуацията в Кувейт. Найра свидетелства, че е видяла как иракски войници са изваждали кувейтски бебета от кувьозите и са ги хвърляли на земята, където те умирали от студ. През януари 1992 год. Джон Макартър разкрива в „Ню Йорк таймс“, че всъщност става дума за дъщерята на кувейтския посланик в САЩ, историята може да е напълно изфабрикувана, а момичето дори е посещавало часове по актьорско майсторство, за да се усъвършенства.

Операция “Присмехулник”

Теория: Операция “Присмехулник” е реалност

Зад това име се крие пропаганден проект, който бил осъществен в началото на 50-те години на миналия век. В проекта взели участие над 3 000 агенти на ЦРУ и сътрудници, които опитали да упражнят контрол върху свободната преса. Агентите давали на група репортери селектирана информация, за да пресеят вида истории, които са достъпни за обществото. В апогея си програмата се разпростирала над медии като New York Times, Newsweek, Time и други. Освен това се е твърдяло, че ЦРУ е имало влияние върху всички 25 най-важни вестника. Програмата имала голямо влияние и в чужбина и по-късно допринесла за детронирането на президента на Гватемала.

Истината за азбеста

Morkadis

Теория: Производителите на азбест твърдели, че е безопасен.

Азбест е общото наименование на група влакнести минерали, повечето от които са магнезиеви силикати. Не горят и се използват за пожароустойчиви строителни плоскости. Затова през XX век се използва за направата на предназни костюми за пожарникари и други хора с рискови професии. Вдишването му обаче може да предизвика смъртоносни заболявания на белите дробове, тъй като влакната остават там завинаги. Каскадьори, мотоцилетисти, включително актьорът Стив Маккуин умират от malignant mesothelioma –рак, причинен от приемането на азбест. Но тъй като тази информация не била изгодна за производителите и разпространителите му, те правели всичко, за да убедят обществото, че е безвреден.

ФБР срещу активистите

Теория: ФБР се изправя срещу всички активисти

ФБР говори за това като за COINTELPRO – Counter Intelligence Programs – програми, насочени срещу всички активисти от всякакви организации, борещи се за равни човешки права между 1956г. и 1971г. През тези смутни години Мартин Лутър Кинг е основният говорител на хората, който търсят равноправие. От ФБР го смятали за еквивалент на Партията на черните пантери – афроамериканска организация за граждански права на чернокожото население. Има съмнения, макар и това да е малко вероятно, че от ФБР са замесени в убийството на Кинг. Дори това да не е потвърдено, има достатъчно други случай, като убийството на Фред Хамптън през 1969г. , които доказват, че агентите са се бори срещу активистите.

Операция “Откачане”

Теория:Сциентолозите искали да накарат Полет Купът да полудее.

Сциентологията е създадена през 50-те години на XX век в Калифорния от писателя-фантаст Лафайет Роналд Хъбард като метод за психологическа самопомощ. Тя учи, че ако даден последовател на сциентологията подобри умственото си здраве и уменията си за общуване, той би могъл да стане по-щастлив и по-успял в живота.

Полет Купър написала през 1971г. статия в британски вестник срещу сциентологията. Осъдили вестника и спечелили $8 хил. На сциентолозите обаче не им било достатъчно и затова се появила операцията “Полудяване”, която има за цел да кара Купър да полудее или поне да изглежда така в очите на останалите. Дори проникнали в дома й.

Планът да тероризират американското население

Теория: Правителството само действа срещу гражданите

Операция „Нортуудс“е планирана от Министерството на отбраната на САЩ през 1962 г., за да предизвика симулиран или действителен тероризъм и насилие срещу американски територии или американските интереси, като прехвърли вината за тях на Куба и по този начин си осигури подкрепата на обществото за военни действия срещу правителството на Кастро. Инициатори на този план били високопоставени лица от Министерството на отбраната, включително и председателят на Обединената комисия на началник-щабовете генерал Лиман Луис Лемницер.
Някои дори твърдят, че хората, които стоят зад тази операция, са замесени и в убийстото на Кенеди, но това не е потвърдено. Документът, доказващ операцията, е направен обществено достояние на 18 ноември 1997 г., разкритията продължават и през 1998г.

Пистолетът, който не оставя следи

Теория: ЦРУ направили пистолет, който не оставял следи

Такова оръжие всъщност съществува. ЦРУ го изобретили с пари на данъкоплатците в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Това обаче се потвърдило през 1975г. Пистолетът бил направен така, че да не може да бъде проследен. Изстрелвал леден куршум, който съдържал вещество предизвикващо инфаркт на миокарда при всички хора.  Куршумът след това се топи, без да остави следи. Входната рана от него изглежда  като ухапване от комар. Не се знае кого и дали въобще са убили някого с този пистолет.

инфо: trud.bg

Вижте още:

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ТЕОРИИ НА КОНСПИРАЦИЯТА

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.