Коя е най-близката планета до Земята?

pixabay.com

Здравият разум би казал, че отговорът е или Марс, или Венера, нашите съседи. От двете, Венера се приближава по-близо до Земята в сравнение с всяка друга планета и нейната орбита е най-близка до нашата. Но както се посочва в статия във Physics Today, повече от половината време Венера не е най-близката планета; Меркурий е.

Всъщност учените зад статията анализират числата и установяват, че средно Меркурий е най-близката планета не само до Земята, но и до всяка друга планета в Слънчевата система.

Учените разработиха симулация на нашата слънчева система, включваща всички планети, движещи се в орбитите си. Те оставят планетите да обикалят около Слънцето в продължение на хиляди симулирани години, като през цялото време изчисляват разстоянието между които и да е две от тях. След това учените осредняват тези стойности заедно, за да намерят кои планети са най-близо една до друга във времето.

Изненадващо те откриват, че Меркурий е най-близката планета до всичките седем други планети. Това може да изглежда невъзможно, но има смисъл, ако осъзнаете, че всяка планета прекарва около половината си време от противоположната страна на Слънцето. В случая със Земята, докато Венера се приближава много до Земята, тя също прекарва много време много, много далеч от нас.

Това е много различен начин за изчисляване на „най-близката планета“, в сравнение с начина на изчисляване, който повечето хора използват; обикновено разстоянието от една планета до друга се приема като разстояние между орбитите на двете планети.

Но този резултат показва, че когато става въпрос за това коя е най-близката планета до Земята, има повече от един начин да определим най-близкия ни съсед.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Повърхността на Луната има достатъчно кислород, за да поддържа живи милиарди хора

Загадъчен феномен в Млечния път стресна астрономите

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Физици дават шанс на пътуване със скорост по-бърза от тази на светлината

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.