Краят на Вселената ще настъпи по-рано от очакваното

космос 1

Една от теориите за тъмната енергия предполага, че Вселената няма да се разширява вечно, а вместо ще се свие в т.нар. „Голям колапс“ , след което ще престане да съществува. Сега, според ново проучване, това би могло да се случи много по-рано, отколкото се очакваше.

Физици от Университета на Калифорния в Дейвис и Университета в Нотингам са представили нови оценки за това, кога Вселената ще колапсира. Учените твърдят, че това трябва да стане в рамките на няколко десетки милиарда години. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Physical Review Letters.

Учените са предефинирали космологичната константа, фигурираща в уравненията на Общата теория на относителността и описваща нулевата енергия на физическия вакуум или тъмната енергия. Тази константа се смята, че остава непроменена във времето и пространството, но теоретично изчислената стойност е 10 120 пъти по-голяма от горната граница на стойността, определена от астрономичните наблюдения, предаде OFFNews.

Физиците се опитват да премахнат разликата между теория и наблюдения по различни начини, например чрез въвеждане на допълнителни полета, включително полето на Хигс, но тези решения са нестабилни.


Модификацията на уравненията на Общата теория на относителността, предложени в новото изследване, може да потисне приноса на квантовите флуктуации, чието отчитане води до изчислената огромна теоретична стойност на константата.
Това води обаче до необходимостта от представата за на крайна Вселена, която в бъдеще ще колапсира – нейното ускорено разширяване спира и се заменя с ускорена компресия, която с течение на времето ще доведе до колапс на Вселената и тя ще премине в сингулярно състояние.

„Сривът е неизбежен и се предхожда от текущия етап на космическо ускорение“, казват физиците Неманя Калопър (Nemanja Kaloper) от Университета на Калифорния, Дейвис и Антонио Падиля (Antonio Padilla) от университета в Нотингам пред Phys.org.

Техният модел предполага, че тъмната енергия ще доминира във Вселената малко преди да се случи обратът, след който ще започне евентуалният колапс. Макар и да не може да се определи времето, когато ще се случи този обрат, изчисленията на физиците показват, че това може да бъде много скоро (в космологични мащаби).

Физиците ще продължат да развиват своята теория, отчитайки поправките, свързани с квантовата гравитация.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още:

ВСЕЛЕНАТА НАИСТИНА МОЖЕ ДА Е ХОЛОГРАМА, ДОКАЗВАТ ФИЗИЦИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.