Легендите за алхимика граф Сен Жермен

Историите за него често граничат с измислицата, но мнозина вярват в безсмъртието му

Наричат го „Необикновения мъж“ и той наистина е бил такъв. Описван е като авантюристичен пътешественик, дипломат, изобретател, алхимик, виртуозен пианист и цигулар, любител композитор, пророк, шпионин и какво ли още не. Историите за него са цветни и често граничат с измислицата, но мнозина вярват, че всички те са истина и че граф Сен Жермен е бил колкото необикновен в живота, толкова и след… смъртта си.

Предполага се, че е роден през 90-те години на XVII век, но точната му рождена дата не е известна. През 1742 г. граф Сен Жермен се появява на сцената на висшето общество в Европа и омайва знатните и кралски особи със своите необикновени познания в областта на науката и Космоса, с уменията си в бижутерския занаят, с музикалния си талант, с прекрасните картини, които рисува, с острия и бърз ум, който притежава. Надареният граф става част от двора на френския крал Луи XV и дори изпълнява тайни мисии в ролята си на дипломат-шпионин за него.

Да кажем, че Сен Жермен е полиглот е малко. Той владеел свободно френски, немски, холандски, испански, португалски, руски и английски език. Имал познания и по китайски, латински, арабски, древногръцки и санскрит. Но може би най-важното определение за него е, че той е бил вещ алхимик и просветен в областта на мистичните познания.

Идеята за безсмъртието
на граф Сен Жермен води началото си от един разказ на графиня фон Жержи, написан през 1760 г. По това време в Париж благородникът е поканен на вечеря в дома на мадам дьо Помпадур, с която се е срещал години по-рано. Възрастната дама е изумена от начина, по който изглежда графът. Той не само не е остарял, но дори изглежда подмладен, а по нейни сметки по това време трябва да е бил на около 100 години.

Графът пътува неспирно из цяла Европа. Предполага се, че е използвал над 80 различни псевдонима и че Сен Жермен не е истинското му име, макар че е останал в историческите хроники именно с него. Мнозина, с които се е срещал преди десетилетия, са поразени от факта, че той изобщо не остарява. Навсякъде, където отсяда, Сен Жермен създава алхимични лаборатории. Според слуховете, в тях превръщал оловото в злато и създавал тайнствения еликсир за своята вечна младост.
На алхимика-благородник се приписват думите:
„Аз намерих принципи и опора в Космоса и Земята, познах силата на златото на дъното на реката, видях строежа му и овладях направата му“.

В средата на XVIII век Сен Жермен се среща с прословутия любовник Джакомо Джироламо Казанова, който по-късно казва за него: „Този необикновен човек лесно може да те увери, че е на 300 години, че знае тайната на Универсалната медицина, че владее природата, че може да разтопи диаманти… Всичко това е просто дреболия за него“. А символът на Просвещението – Волтер казва: „Той е човек, който никога не умира и който знае всичко“.

Според местните хроники граф Сен Жермен умира на 27 февруари 1784 г. в имението на принца в Екернфьорде, Германия.

Но вместо това да е краят на историята на славния граф,
тя тъкмо сега започва. Мнозина разказват, че са се срещали с него и са го виждали от плът и кръв и през следващите два века. Само година след предполагаемата смърт на граф Сен Жермен, той е видян от пионера в хипнозата Антон Месмер. Има дори твърдения, че именно нашият благородник му е дал напътствия, мистични познания и нови идеи в тази област.

Стигаме и до един много важен момент, когато говорим за граф Сен Жермен. Има много разкази и свидетелства, в които се твърди, че освен всичките си таланти и алхимични познания, той е бил надарен и със способността да вижда в бъдещето
Графиня Д’Адемар твърди, че през 1789 г. се е срещнала с граф Сен Жермен и са водили дълъг разговор, в който той й е разказал какво ще е бъдещето на Франция. Това се случва 5 години след като Сен Жермен е обявен за мъртъв.

Привърженици на езотериката и конспиративните теории твърдят, че приблизително 30 години по-късно граф Сен Жермен е приел друга самоличност и е започнал да се представя като майор Фрейзър.

В своите мемоари Албърт Вандъм описва среща с човек, който поразително приличал на тайнствения граф и разказва: „Той се нарече майор Фрейзър. Живееше сам и никога не говореше за семейството си. Освен това беше пълен с пари, въпреки че източникът на богатството му остава загадка за всички. Той притежаваше прекрасно познание за всички страни в Европа през всички периоди. Много пъти ми е казвал със странна усмивка, че е познавал Нерон, говорил е с Данте и т.н“.Майор Фрейзър изчезва мистериозно и внезапно, така, както се и появява.

Ако се вярва на историите на десетките свидетели,
които твърдят, че са познавали граф Сен Жермен и лично са се срещали с него, излиза че благородникът е живял между 200 и 300 години. Интересното е, че през този период от време, казват, изглеждал винаги на не повече от 50.
В края на XIX-началото на XX век мистериозната личност на граф Сен Жермен отново започва да вълнува хората. За него заговарят последователите на Теософското общество, водено от Елена Блаватска, според което графът е „още жив“ и „работи за духовното развитие на Запада“.

В „Не пипай тази книга“ Ян ван Хелсинг изказва мнение, че чудатият граф несъмнено е пътешественик във времето. Твърди, че контактьор се е свързвал с духа му, който често повтарял, че неговата тайна се крие в думите:„Духът владее материята!“
През 1972 г. в Париж мъж на име Ришар Шанфрей публично обявява, че той е прероденият граф Сен Жермен. И наистина прави нещо необикновено. За да докаже твърденията си, застава пред камерите на френската телевизия и с помощта на най-обикновена печка, пред очите на всички, превръща олово в злато. Десетилетие по-късно Шанфрей се самоубива.
И до ден днешен специалисти от различни области изследват свидетелствата и историческите данни за живота, личността и делото на легендарния граф Сен Жермен. И днес все още продължаваме да се питаме дали той е човекът, открил тайната на вечната младост?

Morkadis

Любопитни факти:

Повечето изследователи се обединяват около мнението, че граф Сен Жермен е син на Ференц II Ракоци – последния претендент за трона на Трансилвания.
Приживе граф Сен Жермен твърдял, че е поучил всеобхватните си познания „в пирамидите“.
Той консумирал само три храни – варен булгур, бяло пилешко месо и овесена каша.
Личността на Граф Сен Жермен се свързва с редица тайни общества. Сред тях са братствата на розенкройцерите, масоните, рицарите на светлината, илюминатите, тамплиерите и др.
Езотериците вярват, че Сен Жермен се е прераждал във всяка епоха в различни личности и на различни места по света. И че е „жив“ и до днес.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Истини и легенди за философския камък

Всичко в името на живота: безсмъртие с радиация и живак

Могат ли хората да станат безсмъртни?

Сергей Пономаренко: Мистериозният пътешественик във времето (видео)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.