Легендите за моста в Родопите, който носи името на Дявола

мост

Дяволският мост е над река Арда, Кърджалийско. Намира се в живописен пролом на около 10 км северозападно от град Ардино, близо до село Дядовци и недалеч от село Латинка. Мостът е разположен на 420 м надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 м.

Построен е в началото на 16-и век по заповед на султан Селим I като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море.

Много легенди витаят около живописния Дяволски мост.

Някои от тях са относно построяването му, други се отнасят до това как и защо е бил наречен на Дявола.

Според някои в един от камъните личи отпечатък от стъпката на Дявола, останал там след една от неговите разходки по моста. Тази легенда разказва, че самото място носи нещастие и смърт на всеки, дръзнал да се доближи.

Друго предание гласи,

че по време на османското робство в България един от турските водачи в областта се влюбил в българска девойка и решил да я направи част от харема си. Разбирайки за намеренията му, тя побягнала да търси спасение в планината.

И така, тичайки по течението на река Арда, стигнала до моста с намерението да скочи от него и да се удави в буйните тогава води на Арда. Турците препускали на коне след нея и не им било трудно да я настигнат. Наближавайки моста обаче, те спрели уплашени. Точно в средата под централния свод във водите на реката видели дяволско отражение – лицето и рогата на дявола. Изплашени, турците се върнали назад, а момичето оцеляло.

Сатаната спасил тази българска мома от сигурна смърт, явявяйки се на преследващите я турски конници. Оттогава мостът носи името „Дяволски“.

Други пък разказват, че дълго време никой не можел да построи мост на това място.

Млад майстор се наел да го стори, като сключил договор с Дявола. Той от своя страна му поставил условие – да се вгради образа на Дявола, така че да го има, но да не се вижда от пръв поглед. Даденият срок бил 40 дни. При неизпълнение на уговореното Лукавият щял да вземе душите на майстора и невестата му.

Младият майстор изпълнил заръката му.

Образът на Дявола се вижда само в един момент от деня – средно в интервала между 11:00 и 12:00 ч., когато слънцето е високо.

инфо: vesti.bg

Morkadis

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.