Лековитата сила на мълчанието и пълната тишина

Идеята за практикуване на мълчание изглежда доста странна за съвременния човек. В крайна сметка сме свикнали постоянно да сме онлайн, да общуваме и да ценим добрата комуникацията.

Практиката на мълчанието обаче е била и остава ефективен метод за духовно развитие, както и за лечение на психични и физически заболявания.

По време на практикуването на мълчание трябва да спрете да четете книги, да гледате телевизия, да работите с компютри и мобилни устройства.

С други думи да предпазите ума от потока информация, който попада върху него по време на будност.

Ето и някои конкретни съвети как да постигнете това състояние на вътрешна тишина:

– Пестете енергия си. Не всичките ви разговори са толкова необходими, повечето диалози са комуникация в името на комуникацията, тоест безсмислена загуба на енергия.

– По време на мълчанието се фокусираме в нашия вътрешен свят, което ни позволява да дадем отговори отвътре на много важни житейски въпроси.

– Слушайте света и го чувайте, което ще ви позволи да погледнете на много неща около вас по различен начин.

– Странно, но тишината помага при физически заболявания, като главоболие, хипертония и вегетоваскуларна дистония.

Обърнете внимание, че болният човек често мълчи, не иска да губи енергията си за разговори.

Как да практикуваме тишината в съвременното общество?

Опитайте се да възстановите живота си така, че да има място за вашето мълчание и тишина.

Например предупредете вашите приятели и познати, че няколко часа на ден няма да отговаряте на обаждания или да влизате в интернет.

Заслужава си. Дори един час на ден да практикуване пазене на тишина ще ви помогне да разхлабите хватката на ума, да го направите по-малко потискащ и по-гъвкав.

Чудесен начин да започнете да практикувате пазенето на тишина е да отидете в планината или някъде сред природата. Там не се оставяйте да бъдете вкарани в диалози, а просто останете безшумни, възхищавайки се на пейзажа.

Много хора ще кажат, че лековитото пазене на тишина и мълчание не е за тях.

Да, наистина обществото е обработило много от нас толкова, че без комуникация и нови преживявания започваме да се чувстваме тъжни или дори да изпаднем в депресия.

Но дали това е наистина добре за нас? Именно за тези хора, които не могат да седят петнадесет минути без комуникация или музика, пазенето на тишина и мълчание са най-необходими.

Защото това е техният шанс да се обърнат към себе си и да разберат как в действителност се чувстват, какви са техните истински стремежи, желания и нужди.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Превърнете края в ново начало с тези житейски съвети

Мисли, които носят сила и изцеление

Три начина да отворите вратата към своето подсъзнание

Силата и куража да бъдеш себе си

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.