Летящите щитове на хопите (част 2)

продължение от част 1

1

Връзката между хопите и мистериозното племе анасази

Думата „анасази“ принадлежи към езика на индианците навахо и означава „враг на моите предци“. Името се произнася „an-a-SAH-zee“. Това племе е процъфтявало в местността „Меса Верде“, която се намира на територията на днешния щат Колорадо през периода 550-1300 г. когато изчезва мистериозно. Историци, археолози, изследователи и фотографи са отделили много от своето време, за да проучат това племе, защото много елементи от неговия произход и развитие си остават енигма. На практика цивилизацията на анасази не е открита от археолози, а от Уилям Хенри Джаксън – фотограф, който открива останки на техни сгради през 1870 г.

Анасази, оставят впечатляващи доказателства за достойнствата на своята цивилизация. Тяхната държава е опасана със стотици мили построени пътища. Освен това са приспособили и много иновативни за времето си решения чрез които контролирали водните маси като по този начин поддържали своето земеделие.Всичко това било извършено без използване на колелото както и на животни за транспортни цели.

Друг силно впечатляващ момент от техният начин на живот са някои от „жилищата“, които били построени преди повече от 700 години в скалите. Те са толкова недостъпни, че днес само опитни алпинисти оборудвани с въжета могат да ги достигнат. Та в този ред на мисли много хора си задават въпроса дали навремето анасази също са използвали въжета? И ако това е било факт как точно са успели да построят тези жилища? Останките на някои от тези домове, които се намират в зоната на „четирите ъгъла“ дават някои отговори. Археолозите знаят, че за да достигнат домовете на анасази, които са построени във вътрешността на естествени кухини, които се намират на стотици метри височина в скалите трябва да си помогнат с някакви приспособления. За тази цел те използвали дънери с издълбани улеи, които подпомагали изкачването, както и стълби които били издълбани в скалите. Но за някои от тези жилища дори и тези приспособления не били достатъчни, за да се достигнат.

2

Отвъд напредналата им архитектура, самият произход и значение на думата анасази поражда различни полемики сред изследователите. Някои от тях дори търсят корените на това име в гръцкия език. Особено интересна в контекста на книгата „Произход и история на Империите Орион и Сириус“ е трактовката, че името е производно на древна кралица на племето с име Анаса, а пълното име на племето означава „да пребъде кралицата“! В тази връзка някои съвременни автори изтъкват огромната важност на „женското начало“ в традициите и на племето хопи. Всъщност те дори считат, че богът-създател от мъжки пол в тяхната религиозна система е чисто и просто вмешателство в техния фолклор идващ от европейските религии.


Първоначално хопите считали, че техният създател е „богинята-паяк“. Тя била „баба“ на слънцето и чрез своята велика лечителска мощ въвела хората в четвъртия свят, в който живеем днес. Според тази интерпретация в резултат на няколко века силен натиск от „бялата култура“ богинята била изместена сравнително наскоро като главен бог и сменена от мъжкия Масео (Маасу), или Тава.

В крайна сметка анасази изоставили всичко, което са построили, оставяйки след себе си голяма мистерия, която и до днес тормози археолозите. Мистерията на тяхното изчезване е толкова голяма, че през годините различни „ню ейдж“ и „НЛО-групи“ се надпреварват с различни неортодоксални обяснения.

От това, че племето е взето с космически кораби или че са открили портали до други измерения или пък че са овладели силата на естествените енергийни центрове пръснати из целия регион. С години основната теория изповядваше схващането, че това странно изчезване на племето се дължи на настъпилата суша и липса на храна. Нещата обаче очевидно не са свързани само с това, защото при липса на храна те просто са щели да се изместят на друга територия, а не да изчезнат.

Някои от по-задълбочените изследвания по въпроса посочват, че в този период са настъпили много сериозни духовни и религиозни промени в тяхната цивилизация. Според някои изследвания изглеждало все едно, че те са „гневни на своите богове“ и са се евакуирали масово на юг търсейки нова атрактивна религия. Някои автори дори сравняват този процес с масовото настъпване на християнскитеереси“ в средновековна Европа. Впоследствие хопите са наследили територията, която някога обитавали анасази, но те се различават както културно, така и като народ от своите индиански братовчеди.

Други автори обаче посочват, че хопите са преки наследници на анасази, които са претърпели сериозна религиозна и културна трансформация. Самите хопи твърдо отхвърлят името анасази и предпочитат да се наричат „древните“.

Хопи и качина

В своята книга „Мистичното Мексико“ Франк Уотърс пише следното:

Morkadis

Близо до индианското селище Мишингнови се намира древен петроглиф, който изобразява обект с форма на купол, който стои върху стрела, която се асоциира с пътуването в космоса. Освен това има и глава на девица, която представлява първичната чистота. Тъй като хопите вярват, че и други планети в космоса са обитаеми, този петроглиф е символ за паатувота или летящ щит подобен на летяща чиния, която е дошла тук в началото на периода. Сега в края на периода „свещените същества“ ще дойдат от друга планета с тези апарати. Много представители на хопите са докладвали, че са видели летящи чинии, които са пилотирани от същества, които те наричат „качини“.

3

Някои автори спекулират, че хопи може би са се заселили точно в тези три зони в Аризона, защото са искали да почетат родното съзвездие на своите „звездни старейшини“

Някои читатели може би са запознати с дървените кукли, които хопите произвеждат като своеобразни идоли представящи образа на „качина“. Качините не са богове според хопите, но са същества, които служат за посредници между боговете и хората. Те могат да приемат много различни форми, включително на животни. По време на пролетта и ранното лято, хопите провеждат танцова церемония свързана с тези кукли в която отправят молитви за дъжд и добруване на племето. Според някои източници по-правилното изговаряне на думата е „katsina“, което е много интересно защото еврейската дума за офицер в библията е „katsin“.

4

Еотото, главен качина (отляво) и Ахоли – неговият лейтенант

По подобие на падналите ангели в библията „качина“ понякога влизали в сексуални взаимоотношения с жените от племето хопи. Това донякъде отразява модерната тема свързана с извънземни отвличания с цел репродукция. Един мит на хопите разказва за млада булка, която придружава своя красив съпруг Кана качина до жилището си в Мишонгнови, летейки на паатувота.

5

Кукла изобразяваща Кана качина

Когато щитът се издигнал „качините“ започнали да издават шумни викове“. Спектакълът бил удивителен. Всички видове „качини“ били там. Изведнъж се появили светещи пламъци в небето и можело да се чуе гръмотевичен шум. Когато щитът се издигнал по-високо, започнал да пада ситен дъжд. В това време родителите на момичето се били отправили към края на селището откъдето наблюдавали какво става. За тяхна почуда те видели, че огромна маса от хора идва към тях. Впоследствие те осъзнали, че това не са хора, а качини, които пеели и крещели като създавали невероятен хаос и шум.

Кана качина бива асоцииран с вулканичното изригване което започнало през 1064 г.

Групата „качини“ донесла като подарък на хората от племето хопи огромно количество царевица и пъпеши. Тази група от разнородни „божии посредници“ е описана с израза „красиви създания“. Това навежда на мисълта, че хората от племето са възприемали техния вид като естетически приятен, макар да не е ясно точно на какво се дължи този факт.

Преди много време култът към качина бил възприет от различни кланове на племето заедно с почитането на цялата плеяда от растения и животни. Това се случило точно когато хопите се завърнали на повърхността от подземните градове, които ги приютили след края на третия свят. Трябва да се отбележи, че присъствието на качините в миналото е билофизическо и материално, за разлика от схващането за някаква свръхестественост и ефирност. С други думи тяхното влияние в миналото било усещано директно на материално ниво. С времето и най-вече поради социални и религиозни конфликти тези същества напуснали американския югозапад. Оттогава качините се появяват главно в своята „духовна форма“.

Някои хопи все още вярват, че качините и досега управляват своите мистериозни летателни апарати. Някои изследователи всъщност сравняват извънземния от книгата на Робърт Морнинг Скай „Документите Тера“ именно с представител на качина. Сребристият извънземен се отблагодарява на спасилите го индианци като им разказва историята на галактиката с помощта на кристал, както и за войната която се води над планетата и заради която корабът му бива свален.

През 1998 г. в радиопредаването на Арт Бел, биват интервюирани трима старейшини от племето хопи, които заявяват, че техните древни предци са знаели как да пътуват до други планети. Те също казали, че по време на последните дни на четвъртия свят планетата ще бъде посетена от „хора извън планетата“, които имат много напреднала технология.

Много хопи вярват, че краят на четвъртия свят е близо и дори имат подробни описания на знаците, които го предвещават, подобно на библейските пророчества за апокалипсис. Някои от тези знаци трябва да бъдат открити в небето.

Една от най-видимите характеристики на Соху или звездният качина са трите вертикални звезди с по четири върха, които са аранжирани хоризонтално в един ред на върха на главата. Това напомня за най-важното съзвездие в космологията на хопи – Орион и в частност неговият пояс. Думата „соху“ или „сооху“ на езика на хопи означава „звезда“, но в тяхната система от вярвания звездите биват интерпретирани и като свръхестествени създания, а тези от Орион са от първостепенна и церемониална величина.

В тази връзка в някои египетски текстове друга подобна дума „саху“ се отнася до звездни богове от съзвездието Орион.

инфо: parallelreality-bg.com

Вижте още:

ЗАГАДКАТА НА ХЪЛМА НА МЪРТЪВЦИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.