Личните лекари искат да бъдат освободени от отговорност за ваксините

pixabay.com

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/ поставя редица въпроси към здравните власти във връзка с предстоящото ваксиниране срещу COVID-19 и настоява да се освободят от отговорност медиците, които ще поставят ваксините, пише radian.bg

„Предвид редица фактори в условията на настоящата пандемия, които променят стандартите за валидиране на ваксини, настояваме МЗ, правителството и ИАЛ да освободят от отговорност предварително всички лекари, които ще правят ваксините чрез съответен документ с необходимата юридическа стойност, каквато практика има вече създадена в други страни“ – това се казва в официално писмо на сдружението до здравния министър проф. Костадин Ангелов, държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателя на националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

В тази връзка от НСОПЛБ напомнят, че  правителството на Великобритания даде правна защита на Pfizer срещу съдебни процеси. „Правителството на Великобритания даде правна защита на фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси, съобщи The Independent. Става ясно, че това е било поискано от компанията, за да се разпространи ваксината срещу COVID-19 из страната още следващата седмица. Министерството на здравеопазването и социалните грижи са потвърдили, че Pfizer е получила правна защита от съдебни действия при евентуални проблеми с ваксината. От медията подчертават, че през последните седмици правителството е приело законови промени, които дават защита на компании като Pfizer от съдебно преследване от страна на пациенти в случай на усложнения след ваксинация. Правна защита получават и служителите на NHS, предоставящи ваксината, както и производителите на лекарството като BioNTech в случая“, пише в официалната позиция на Управителния съвет на НСОПЛБ.

Националното сдружение на личните лекари поставя и конкретни въпроси във връзка с ваксините. Джипитата напомнят, че именно те са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу SARS-CoV-2.  Към момента обаче общопрактикуващите лекари не разполагат с достатъчна информация относно избора на ваксини, които ще бъдат прилагани и техните свойства, изтъкват от НСОПЛБ и поставят следните въпроси към властите:

1. Вид на ваксините и производители, които ще се ползват в България,

2. Кратка характеристика на всеки продукт. Технология на съхранение (хладилна верига) и прилагане (каква е специалната технология на манипулацията по поставяне, която изисква да се извършва само от лекар, както е посочено?),

3. Кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях,

4. Ясни правила за показания и противопоказания: придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.,

5. Трайност на имунитета,

6. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите към НЗОК в края на месеца?

Личните лекари настояват за ясни отговори преди началото на ваксинацията.

източник: radian.bg

Вижте още:

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

Д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.