Луната не е черна и бяла, просто изглежда така

pixabay.com

Луната често ни се струва сива, или пък жълта… Или пък не? Какъв е все пак цветът на нашия спътник?

Всъщност специалистите смятат, че е съвсем нормално да смятаме Луната за сива или бяла, или жълта. Всичко зависи от вашата точка на наблюдения, какво е при вас времето, къде се намирате в света и колко е чист въздухът, отбелязва Scientific American.

Когато гледаме снимки, направени по време на лунните мисии, пейзажът изглежда доста мрачен. В сравнение със Земята, която е много ярка и цветна, Луната без атмосфера и вода изглежда съвсем лишена от цветове.

И какво има на Луната? Магнезий, желязо, титан, калций, алуминий, кислород, силиций, фелдшпати и пироксен. Като прах тези материали са предимно матовосиви на цвят. Ето защо истинският цвят на спътника е сив.

Но от Земята ние невинаги виждаме Луната сива. Това се дължи на отражателната способност на нашия спътник и на атмосферата на Земята. Когато Луната тъкмо се издига над хоризонта, тя има оранжев оттенък. Колкото по-високо се издига, толкова по-бледа става. Причината е в това, че слънчевата светлина и отразената от Луната светлина преминават през нашата атмосфера, която не се явява кристално чиста.

Близо до хоризонта атмосферата е по-плътна, затова Луната става по-бяла, издигайки се бавно нагоре. Ярката светлина се разсейва от частиците в нашата атмосфера, което значително затъмнява външния вид на земния спътник.

Изображението, което виждате горе, е било Астрономическа снимка на деня на НАСА на 16 февруари 2006 година. Обяснението под изображението също отбелязва, че от Земята Луната обикновено се вижда в нюанси на сиво или жълто. Но малките цветови разлики са силно преувеличени, за да се направи това драматично мозаечно изображение. Познатото Море на спокойствието (Mare Tranquillitatis) е синята зона вдясно от центъра.

Белите линии се излъчват от кратера Тихо долу вляво, докато лилавите тонове изпъстрят кратера Коперник вляво от центъра. Макар и преувеличени, се признава, че различните цветове съответстват на реални разлики в химическия състав на лунната повърхност – сините нюанси разкриват богати на титан области, докато оранжевите и лилавите цветове показват региони, относително бедни на титан и желязо. Създадени на базата на скални проби от мисиите на „Аполо“, подобни многоцветни изображения са използвани за изследване на глобалния състав на повърхността на Луната.

източник: actualno.com

Вижте още:

НАСА планира да разположи ядрен реактор на Луната

„Луната потрепваше от болка и се гърчеше като ранена змия“

Който контролира Луната, ще контролира Слънчевата система

Ето как изглеждат Земята и Луната от Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.