Луси и Мария – две близначки от различни раси

2

Запознайте се с Луси и Мария Ейлмър – две британски тийнейджърки на 18 години, за които едва ли някой на пръв поглед би могъл да предложи, че са близначки. Те са от различни раси, въпреки че се раждат заедно – деца са на баща от кавказки произход и майка от полуямайски, полубритански. Родени са в Глостър, Обединеното кралство.

Историята им разказва сайтът ScienceAlert. Двете момичета изглеждат като перфектен пример за това как генетичният материал от двама родители може да бъде съчетан така, че да се появят разлики в децата.

За разлика от еднояйчните близнаци, които се появяват от една яйцеклетка, оплодена от сперматозоид точно преди той да се раздели на две идентични половини, Луси и Мария като нееднакви близначки се зараждат когато майка им създава две яйцеклетки вместо една. Тези яйцеклетки са били оплодени от два отделни сперматозоида. Еднояйчните близнаци по принцип са от един и същи пол, със същата кръвна група и имат подобен виншен вид. Технически погледнато, те са клонинги един на друг. Нееднояйчните обаче имат само еднакъв вид и генетични сходства, също както братята и сестрите, родени един след друг. В случая на Луси и Мария майка им е имала в себе си гените на човек с бяла и тъмна кожа. Луси е взела гените с кода на бялата, Мария на тъмната.

Много британци от афро-карибски произход като майката на Луси и Мария директно произхождат от кавказките британци, посочва изследване, проведено в рамките на документален филм на Би Би Си от 2003 г. Това увеличава шанса тези хора да зачеват деца с бяла кожа.

Изследователите открили, че 27% от мъжете от британски афро-карибски произход са имали бял предшественик в родословното си дърво. 13% носят ДНК на британски афро-карибски мъже и жени и не произхождат от Африка, отбелязва Дейвид Дербишър за „Дейли Телеграф“. По думите му около 98% от мъжете и жените на света имат директен първопредшественик по майчина линия от Африка, но останалите 2% по майчина линия произхождат от Европа.

Бил Най, автор на книгата Undeniable: Evolution and the Science of Creation, също коментира темата. Според него, ако говорим научно, няма такова нещо като раса.

„Ако правите секс с жена от Китай – Южен Китай, Западен Китай – всичко, което ще получите е човек. Съжалявам хора, единственото, което ще излезе е човек! Така е защото всички сме един и същи вид. Една раса сме, по същество. Единствената разлика е в цвета на кожата ни и това е резултат от факта, че предците ни са живели на повърхността на Земята. Племенната вярност не е относима към нашето бъдеще“, казва той.

инфо: manager.bg

Вижте още: 

ВСИЧКИ НИЕ СМЕ КЛОНИНГИ НА 500 ИЗХОДНИ ОБРАЗЕЦА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.