Марс се приближава: Червената планета скоро ще ни предложи най-добрата си гледка

pixabay.com

Марс, единствената планета, чиято повърхност можем да видим в детайли от Земята, сега се движи към най-добрата позиция за наблюдение, която ще ни предостави до 2031 г. Усърдните наблюдатели на планетата вече са започнали да подготвят телескопите си, предава БГНЕС.

Докато продължава да се приближава към нашата Земя през следващите седмици и месеци, Марс ще става все по-ярък: до 11 ноември той ще надмине Сириус, най-ярката звезда на небето, и тогава ще се нареди на четвърто място по яркост на нощното небе след Луната, Венера и Юпитер, съобщава „Спейс“.

Не се случва често да имаме възможност да разгледаме Марс отблизо. Като начало, това е малък свят, само два пъти по-голям от нашата Луна и около половината от размера на нашата Земя. И най-често прекарва по-голямата част от времето далеч от нас, от другата страна на орбитата си.

И все пак Марс по ирония на съдбата се нарежда сред най-разочароващите телескопични обекти, тъй като обикновено не изглежда като нищо повече от мъничко, безформено оранжево петно. Единственият път, когато имаме възможност да открием белезите по повърхността, полярните шапки, облаците и евентуалните прашни бури, е на всеки 26 месеца, когато Земята се приближава до Марс, тъй като нашата по-малка и по-бърза орбита „изпреварва“ Марс около Слънцето.

Наричаме ги опозиции, защото Марс изглежда диаметрално противоположен на Слънцето на небето; когато Слънцето залязва, Марс изгрява. Той достига най-високата си точка на небето в средата на нощта и залязва точно когато Слънцето започва да изгрява. Опозициите на Марс се случват на разстояние малко повече от две години, но не всички от тях са еднакви. Тъй като орбитите и на Марс, и на Земята са леко елиптични, някои близки сближения между двете планети са забележимо по-близки от други. Най-добрите са на групи от по две или три, които се повтарят в цикъл със средна продължителност от 15 до 17 години.

Понастоящем сме в края на този цикъл. През юли 2018 г. Марс се доближи на изключителните 57,58 млн. км от Земята, а през октомври 2020 г. дойде друго необичайно близко приближаване на 62,06 млн. км. Сега Марс ще се приближи най-близо до Земята вечерта на 30 ноември (около 21:17 ч. Източно Европейско време). Тогава планетата ще се намира на 81,43 млн. км от Земята, измерено от центъра до центъра. Марс ще достигне опозиция на Слънцето осем дни по-късно, на 8 декември. Така от 21 ноември до 10 декември видимият размер на Марс ще бъде по-голям от когато и да било до май 2031 г.

източник: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.