Метеоритите, които промениха човешката история

Метеор е обект, който пада от Космоса и изгаря в земната атмосфера. Небесното тяло се превръща в метеорит, ако оцелее в атмосферата и се сблъска със земната повърхност.

Макар че основните познания за космическите отломки, удряли нашата планета, са придобити в последните сто и петдесет години, човечеството се е сблъсквало с тях през цялата си история. Последвалите събития са карали хората винаги да гледат със страхопочитание към небето.

Някои от метеоритите, паднали на Земята, дори са променяли цялата човешка история, а според нови теории те са донесли живота на планетата от непознати кътчета на Вселената. Вижте в следващата галерия метеоритите, променили най-много човешката история.

1. Черният камък в Кааба

2

Всяка година мюсюлманите от цял свят отиват на поклонение в Мека. В този древен град се намира храмът Кааба, най-святото място на ислямския свят. Макар че никой не знае колко стар е храмът в центъра на града (много мюсюлмани вярват, че той е построен от Авраам), най-святото нещо в него е Черният камък.

Метеорит паднал на Земята и променил света завинаги. Мюсюлманите вярват, че с камъка Бог показал на Адам и Ева къде да изградят олтар в негова почит. Поради свещения статут на реликвата никой не може да каже подробности за нея, а и изследвания са невъзможни. Все пак проучвания в околностите на Мека показват наличието на много кратери, причинени най-вероятно от метеорити.

2. Кинжалите на Тутанкамон

тутанкамон

Много от нещата, открити в гробницата на момчето цар Тутанкамон, са обвити в мистерия. Най-голямата загадка за учените обаче са двата кинжала, които мумията му стискала в ръце. Те били от желязо, при условие че фаронът живял в разгара на Бронзовата епоха. По-нататъшни изследвания показали наличие в острието на никел, кобалт и олово. Така учените се убедили, че кинжалите имат извънземен произход. Според експерти именно заради тези оръжия момчето цар имало много по-свещен статут от предшествениците си.

3. Марк Твен и неговата комета

марк твен

Макар и да не е метеорит, тъй като никога не е се приземявала на Земята, Халеевата комета заслужава да бъде отбелязана в този списък. Кометата е известна със своята видимост от повърхността на планетата. Опашката ѝ се вижда на всеки 75 години да прорязва нощното небе.

Световният писател Марк Твен имал особена връзка с нея. Тя се появила в небето през 1835 година в минутата, в която и той се появил на бял свят. Той се възхищавал от нея през целия си живот и казвал, че талантът му се дължи на кометата. Любимата му шега била, че след като Халеевата комета е белязала началото му, ще отбележи и края му. През 1910 тя се появила отново в небето и в същата нощ Твен издъхнал.

4. Метеоритът дал ново начало на света

Morkadis

астероид

Край бреговете на полуостров Юкатан, дълбоко на дъното на Мексиканския залив, лежат останките на най-големия катаклизъм, сполетял планетата след възникването на живота. Кратер, наречен Чиксулуб, с радиус около 125 метра е единственото, което е останало от метеорита, кръстен със същото име.

Небесното тяло ударило Земята преди 65 милиона години и сложило края на повечето животински видове, живели по онова време. Събитието е известно като голямото измиране, сложило край на властта на динозаврите над Земята и дало път на бозайниците, които я владеят и до днес.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.