Мистериозни невидими стени може да са открити в космоса

pixabay.com

Учени подозират, че в космоса може да работи „пета сила“. Тази сила, която според тях е медиирана от хипотетична частица, наречена симетрон, е отговорна за създаването на невидими стени в пространството.

Стените не са непременно като стените на стая. Вместо това те са по-скоро бариери. И те биха могли да помогнат за обяснението на една интригуваща част от космоса, която кара астрономите да се почесват по главите от доста време.

Моделът на Ламбда студена тъмна материя (ΛCDM) е настоящият стандартен модел, който използваме, за да обясним космологията. Въпреки това, има едно объркващо предизвикателство към този модел и понякога то просто не отговаря.

Според този модел малките галактики трябва да бъдат разпределени в разхвърляни орбити около по-големите галактики. Въпреки това повечето малки галактики, обикалящи около по-големи галактики, са подредени в тънки плоски равнини. Тези равнини или дискове приличат на пръстените на Сатурн. Почти сякаш има някаква невидима стена в космоса, по която галактиките се подреждат.

Тези „сателити“, както често ги наричат ​​астрономите, могат да бъдат намерени в синхронизирани орбити и в нашата галактика. Астрономите са ги наблюдавали и в съседни галактики. През годините учените предложиха много възможни обяснения за решаване на „проблема със сателитния диск“.

Това ново изследване на учени от университета в Нотингам обаче представя различен тип обяснение за тези невидими стени в космоса. Проучването в момента е достъпно чрез сървъра за предпечат arXiv.

Изследователите твърдят, че тяхното изследване насочва към първото потенциално обяснение на „нова физика“, което не премахва напълно тъмната материя. Тъмната материя съставлява по-голямата част от масата във Вселената и се оказа една от най-големите мистерии на Вселената. Като такъв, това е важна част от тези видове изследвания.

За разлика от предишни проучвания по въпроса, това ново изследване предполага, че хипотетични частици, наречени симетрони, могат да генерират невидими стени в пространството. Астрономите наричат ​​тези стени „стени на домейна“ и именно те задържат галактиките в техните рафинирани орбити. Вместо галактиките да обикалят в разхвърлян модел, както предполага моделът ΛCDM.

Изследователите също така казват, че има 50/50 шанс различните региони да приемат различни стойности за своите симетрони. Това може да обясни разликите, които някои по-големи галактики имат в по-малките галактики, които обикалят около тях.

Разбира се, това е само доказателство за концепцията. Ако искаме да докажем, че в пространството има невидими стени, ще трябва да докажем, че съществуват симетрони. Тук влизат в игра космически инструменти като телескопа Джеймс Уеб. Докато наблюдават части от ранната Вселена, те биха могли да ни научат повече за тези нови частици и организацията, която те носят във Вселената.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Пеенето на Марс е лоша идея – ето защо

Изумително! Записаха „гласа” на черна дупка, звучи точно като… (видео)

Впечатляващи снимки показват турбулентното раждане на гигантска планета

Според разсекретени данни междузвезден обект се взривил над Земята през 2014 г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.