Мистерията с линиите Наска продължава да се разраства

pixabay.com

Поглеждайки надолу към червеникавите пустинни равнини на Перу, пред погледа се открива мистериозна плетеница от геометрични форми и животински на земята, издълбани с бели линии.

Геоглифите, издълбани в голата земя на отточния басейн на Рио Гранде де Наска, са прочутите линии Наска – една от най-големите археологически мистерии.

Теориите за тяхното предназначение включват площадка за кацане на извънземни, гигантски астрономически календар, церемониални пътеки към места за свещени ритуали и знаци за подземни водни източници.

7 световни мистерии, за които учените си блъскат главите от години

Фантастичната гледка с изображения на колибри, паяци, маймуни, дървета, трапеци и спирали, е създадена чрез местене на скали и най-горния слой на почвата, който е оцветен с червеникав окис, и разкриване на по-светлата почва отдолу.

Благодарение на необичайно сухия и безветрен климат, изображенията са поразително добре запазени, съобщава „Нешънъл джеографик“.

През вековете богатият на варовик долен слой се е втърдил и така е запазил линиите от вятъра и ги е съхранил за следващите поколения. Днес пейзажът представлява най-голямата и разнообразна колекция от геоглифи в света.

Общи изображенията покриват над 480 кв. км и включват десетки очертания на животни и растения, както и стотици линии и форми. Много от рисунките са толкова големи, че могат да се видят изцяло само от въздуха. Това кара мнозина да смятат, че те са създадени, за да бъдат видени от боговете, не от хората.

pixabay.com

Смята се, че геоглифите са създадени на няколко етапа между 500 г. пр. Хр. и 500 г. сл. Хр. от местните народи, живеещи по южното перуанско крайбрежие. Народът наска, който предшествал инките с векове, обитавал района до около 700-та година сл. Хр.

Изображенията са преоткрити в съвременната епоха след навлизането на авиацията, когато пилотите започнали да прелитат над Перу през 30-те години на 20-и век. Оттогава цял куп изследователи са били обсебени да открият мотива за създаването им, като някои са посветили живота си на това.

Един от първите хора, посветил се на изследването на геоглифите, бил американският професор Пол Косок, който излязъл с теорията, че рисунките представляват „най-големия учебник по астрономия в света“. Това схващане било споделено от германския изследовател Мария Райхе, която посветила кариерата си на проекта и си спечелила името „Дамата на линиите“.

По-късно учени оспорили астрономическото обяснение и предложили цял куп други теории. Джонатан Райнхард, изследовател на „Нешънъл Джеографик“, предположил, че линиите сочат към места за ритуали, докато изследвателите Дейвид Джонсън и Дон Прол стигнали до заключението, че рисунките обозначавали подземна водна система.

Междувременно продължават да бъдат откривани нови изображения, най-вече в провинция Палпа, където 50 нови рисунки бяха намерени през 2018 година. Много от тях, сред които има танцуваща жена и кит, се предполага, че са създадени от културите паракас и топара, които населявали тези земи преди наска.

Morkadis

Как да ги посетите:

Има два начина да видите линиите Наска – от въздуха или на платформа за наблюдение, намираща се близо до мястото. Могат да се наемат частни самолети за чартърни полети от летището Наска. Така можете да се насладите изцяло на рисунките, както биха ги видели боговете.

Обиколките със самолет струват около 1000 долара за половин обиколка, но със сигурност предлагат незабравими гледки.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Откриха най-древния геоглиф на кит убиец в Наска

Шофьор на камион повреди геоглифи на платото Наска

Цивилизацията Наска – какво знаем за нея?

Загадката на Наска: странни теории и въпроси без отговор

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.