Могилите от молитвени камъни Мани – свещени за будистите

8

Тибет, Непал, Бутан – във всяка от тези държави може да попаднете на странни на вид могили. Те са изградени от свещени камъни и се наричат Мани.

Няма човек, който да не е чувал прословутата мантра на будистите, която звучи като: Оммм… Станала популярна благодарение на масовата култура, в родината на будизма тя означава много повече.

Будистите са последователи на специална мантра на санскрит. Тя е съставена от шест срички и се смята за свещена. Този своеобразен химн звучи като: om mani padme hum. В буквален превод означава нещо, като: Ето! Перлата в лотоса!

Истинското значение на думите е много по-различно за самите будисти. Предполага се, че с него те са запознати само и единствено вярващите и съдържа същността на учението на Буда. Изричането на мантрата, заедно с броеница в ръка, е най-разпространената популярна религиозна практика в тибетския будизъм.

Свещените думички Om mani padme hum се изобразяват навсякъде в държавите, изповядващи будизма. Най-често се изписват или гравират върху камъни. Практиката е най-разпространена в Тибет. Там думите се изписват върху флагове, колела, свитъци хартия, сгради, молитвени барабани и др.

Когато мантрата бъде гравирана върху камъни, те се наричат Мани. Те са разпръснати на много места из Тибет. Обичайно се разполагат едни върху други край манастири, села и реки. Така образуват могили.

Гравирането на Мани камъните се приема за висша форма на медитация. С нея може да се заеме всеки – от монах до селянин. След като камъкът бъде гравиран, той се носи до най-близката могила с Мани камъни и се предоставя като дар.

Могилите с камъни Мани растат постоянно. Най-голямата в Тибет е купчината в Шиншай. Тя е дълга е 300 метра, широка е 80 метра и е висока 4 метра. Състои се от около 2 милиарда камъка, поставяни там в последните 200 години. Очаква се през следващите столетия най-голямата каменна могила в света да нарасне многократно.

Камъни Мани могат да се видят не само в Тибет. Могили се правят във всички държави, в които будизмът и широко разпространен. Внушителни каменни образувания има в Непал, Бутан, както и около много от манастирите в Индия. Плочки с мантрата си правят и всички будисти, пръснати по света.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Четири заклинания на будистките монаси (здраве, щастие, любов, пари)

Будистът и Депресията

Индийски будистки учител обяснява как да победите негативното мислене в 5 прости стъпки

Магически кодове, с които ще придобиете финансово благополучие и хармония у дома

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.