Мощта на човешкия мозък

мозък

Тежи около килограм и половина и в голяма степен се състои от вода. Това е нашият мозък. Но нещата, които можем да правим с него, са зашеметяващи.

Първо малко факти: Всеки от нас разполага с 1 милиард неврони, които имат към 1 квадрилион (тук след единицата поставете 24 нули) синапси, всеки от които може да провежда по 10 импулса в секунда. Дори най-мощните суперкомпютри изглеждат нищожни и незначителни пред тази биологична машина.

Най-бързият компютър на Земята може да произведе 1,75 петафлопа (броя операции, които компютърът извършва за секунда), изразходвайки 7 мегавата енергия. За по-ясно, това е енергията, която консумират средно 6300 домакинства. Мощта на човешкия мозък се изчислява на 100 петафлопа, изискващи само 20 вата енергия.

Супер хората

А ето и малко примери какво става ако впрегнем силата на тази супермашина в действие:

През 2005 година китаецът Чао Лу рецитира 67 890 цифри от безкрайното число пи без нито една грешка. Това му коства 24 часа и 4 минути, което означава по 1,2 секунди на цифра без прекъсване. По това време Чао е 24-годишен студент. Удивителната му памет му носи рекорд в Книгата на Гинес, а самият той твърди, че помни повече от 100 000 от последователните цифри.

Още един пример за удивителна памет е Рамон Кампайо, който държи рекорда за най-скоростно запомняне на цифрови редици. Кампайо е доказал, че може да наизусти 46 бинарни числа за една секунда. Това, за незапознатите, изглежда по този начин: 1010111010001011101100001101010101010101111001

Даниел Тамет е синестезик – той може да вижда числата като цветове и форми и да прави огромни калкулации без съзнателно усилие. Това включва квадратни корени на стотици десетични степени и рецитиране на 22 514 цифри от пи за 5 часа. Същият младеж (днес на 32 години) владее 10 езика, усвоява перфектно исландски само за една седмица и е световноизвестен писател.

И още примери: Орландо Серел претърпява инцидент на 10 – удрят го с бейзболна топка в главата. След този момент е в състояние да разкаже в най-големи подробности всеки един ден и всеки един момент от него през целия си живот, кой ден от седмицата е бил, какво е било времето и т.н.

Дерек Павачинини: Роден около 700 грама, сляп и аутист, Дерек не може да различи дясно от ляво или да брои до десет, но може да изсвири всяка песен във всеки възможен стил, след като я чуе. Може да определи и отдели 10 ноти, когато са изсвирени едновременно.

Ким Пийк: Той е прототип на героя в знаменития филм „Рейнман“. Пийк, вече покойник, е можел да даде точни като по карта инструкции за движение за всеки голям град в САЩ и пътищата помежду им. Също така умее да чете две книги едновременно, всяка с по едно око, като по този начин е прочел 12 000 книги и си спомня адекватно 98% от съдържанието им.

Това са само малка част от примерите за удивителните способности на човешкия мозък и безграничните му способности.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ПРОВЕРЕТЕ КАК РАБОТИ МОЗЪКЪТ ВИ ЗА НЯКОЛКО СЕКУНДИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.