Мръсният въздух може да ни докара деменция

%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%b3

Хората, които живеят в близост до главни пътни артерии, имат по-високи нива на деменция, сочи ново изследване, цитирано от BBC.

Проучването показва, че в около 10% от случаите на деменция при живеещи на по-малко от 50 метра от голяма пътна артерия по всяка вероятност се дължат на движението на автомобилите.

Учените са изследвали почти 2 милиона души в Канада, а проучването им е продължило повече от 11 години. Те са убедени, че замърсяването на въздуха и шумния трафик оказва сериозно влияние върху способността на мозъка.

Близо 50 милиона души по света страдат от деменция. Въпреки това, учените все още не не могат да разберат как точно хората получават болестта.

Проучването показва, че хората има 7% по-голям шанс да страдат от деменция ако живеят на по-малко от 50 метра от главна пътна артерия, 4% от 50 до 100 метра от главен път и с 2% ако живеят от 100 до 200 метра от натоварените пътища.

„Повишаването на ръста на населението, както и урбанизацията са фактори, които излагат хората на растящ риск от болести, едно от тях е деменцията. Не можем да твърдим, че тази болест е пряко свързани със замърсяването на въздуха и шума от автомобилите, но фактите сочат точно в тази посока“, заявява д-р Хонг Чен, който е член на здравната комисия в канадската провинция Онтарио.

Твърдението на канадските учени има важна роля и за България. Скорошно проучване доказа, че въздухът в София е сред най-мръсните в целия Европейски съюз, а властите не правят нищо, за да се промени тази негативна за страната ни тенденция.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.