Най-известните отвличания

Отвличанията разделят животите на жертвите и близките им на две: в единия момент са тук, в следващия ги няма.

Историята познава много случаи на отвличания. Понякога жертвите се завръщат живи, друг път изчезват безследно и случаите им остават неразрешени, дори след десетилетия. Някои от похитителите се изправят пред правосъдието, но оставят след себе си мистерии.

Това са някои от най-известните отвличания в историята.

ОТВЛИЧАНЕТО НА УЧИЛИЩЕН АВТОБУС В ЧОУЧИЛА ПРЕЗ 1976Г

На 15 юли 1976г трима мъже на около 20-годишна възраст отвличат автобус с 26 деца в него и искат $5 милиона откуп. Те принуждават шофьора и децата, които са на възраст между 5 и 14 години, да влязат през дупка в земята в бус, заровен в една каменна кариера.

След като запечатват дупката, похитителите си тръгват и оставят жертвите си под земята за 16 часа. Те обаче успяват да се измъкнат, като използват стари матраци, за да стигнат до капака на отвора, надигат го и изкопават метър пръст до повърхността.

Шофьорът Ед Рей се превръща в герой, като извежда децата в безопасност.

Похитителите – Джеймс Шонфилд, Ричард Шонфилд и Фредерик Уудс – са заловени и осъдени на доживотен затвор.

ДЖОН ПОЛ ГЕТИ III

Когато 16-годишният внук на милиардера Джон Пол Гети е отвлечен от улица в Рим на 10 юли 1973г, най-шокиращият аспект от цялата ситуация е, че човекът, способен да го спаси, отказва да го направи. Гети, тогава най-богатият човек в света, не се поддава и оставя внука си 5 месеца при италиански гангстери, които се надяват да получат $17 милиона за него.

Дори когато похитителите отрязват едно от ушите на момчето и го изпращат на вестникарска агенция, петролният магнат не трепва.

Накрая, спасението на Пол идва след откриването на дупка в закона за данъците, която позволява на Гети да си върне част от откупа, който вече е договорен на $2.89 милиона и евентуално платен. Той записва остатъка от парите като заем на сина си Джон Пол Гети II, който трябва да му бъде изплатен с 4% лихва.

Патриархът е бил гениален бизнесмен, но неук по отношение на близостта и семейството.

Morkadis

АМБЪР ХАДЖЪРМАН

През януари 1996г, 9-годишната Амбър Хаджърман от Арлингтън, Тексас е отвлечена от неизвестен похитител, който я сваля от велосипеда й и я натъпква в черния си пикап. Четири дни по-късно тялото й е открито в канавка на няколко километра от там. Отвличането и убийството й така и не са разрешени.

От ужасяващият случай обаче се ражда нещо добро. Убедени, че координирани действия в отговор на отвличане на дете биха могли да спасят животи, телевизионни водещи и полицията създават системата Изчезнало дете или така наречената „AMBER Alert“, кръстена на малката Амбър.

Пусната през юли 1997г, системата днес работи във всички 50 щата на страната. При сигнал за изчезнало непълнолетно лице, за което се смята, че е в голяма опасност, тревога се изпраща по търговски радиостанции, спътниково радо, телевизионни станции, кабелната телевизия, както и по електронна поща, SMS, електронни пътни табели и електронни билбордове.

Откакто AMBER Alert работи, най-малко 100 отвлечени деца са били върнати удома благодарение на системата.

ПАТИ ХААРСТ

Авторката Пати Хаарст, тогава на 19 години, е отвлечена през 1974г от апартамента й в Бъркли, Калифорния, от група, наречена Симбионистка армия за освобождение (SLA).

SLA, заклеймена като терористична групировка от ФБР, цели да свали правителството и да се бори срещу капитализма. 2 месеца след отвличането на Пати, те пускат запис с нея, на който тя казва, че се е присъединила към каузата им. Скоро след това е видяна да ръководи банков обир.

В крайна сметка е открита през септември 1975г, 19 месеца след отвличането й, като е арестувана за обира и други престъпления. Пати разказва, че е била малтретирана, заплашвана и психически тормозена, но в закона няма съдебен прецедент, който да я оневини при такива обстоятелства.

Осъдена е на 7 години, от които излежава само 2, преди да бъде освободена от президента Картър.

ЧАРЛЗ ЛИНДБЕРГ МЛАДШИ

Около 9ч. вечерта на 1 март 1932г, най-лошите страхове на известния пилот Чарлз Линдберг и съпругата му, писателката Ан Линдберг, се сбъдват, когато 20-месечният им син изчезва от креватчето си в дома им в Ню Джърси.

Отвличането на детето е съобщено от бавачката му около 10ч. вечерта, а бележка за откуп от $50 000 е открита до прозореца.

След броени дни пристига още една бележка, този път за $70 000 откуп. Два дни след това, семейството получава и трета бележка. След нея през следващите седмици пристигат още. Накрая е платен откуп, но детето не е върнато.

На 12 май 1932г, на няколко километра от къщата е открит трупа му, заровен в плитък гроб.

Похитителят е идентифициран като Бруно Хауптман, който е арестуван през септември 1934г. Осъден за предумишлено убийство, смъртната му присъда е изпълнена две години по-късно. Прокурорите използват косвени доказателства, за да осъдят Хауптман, поради което вината му е обект на дебат. Съпругата му публично поддържа тезата за невинността му до смъртта си през 1994г.

ФРАНК СИНАТРА МЛАДШИ

Бари Кийнан е бил неадекватен и пиян до козирката, но чудесно си спомня нощта на 8 декември 1963г, когато отива в хотелска стая до езеро Тахо в Невада и отвлича Франк Синатра Младши.

„Пред очите ми е как гледа към патроните.“ – по-късно си спомня той за момента, когато е размахвал револвер в лицето на единствения син на легендарния певец, тогава едва на 20 години.

За да си дадете сметка колко кураж му е трябвало на Кийнан, имайте предвид, че за повечето американци тогава, Франк Синатра е бог – единствената звезда, чието семейство никой не би дръзнал да докосне. Но Кийнан, познаващ дъщерята на Синатра от училището им, смята, че е измислил всичко. Щял да „заеме“ за малко Франк Младши, да инвестира парите от откупа му и след това да се разплати на Синатра – и то с лихвите.

„В онзи момент го виждах като бизнес сделка. Знаех, че Младши учи в чужбина и не е близък с баща си. Едно отвличане щеше да ги сближи.“ – спомня си Кийнан.

Самото отвличане – едно от най-сензационните след случая с Линдберг – е пълно фиаско.

Представящ се като човек от персонала на хотела, където Франк Младши е имал шоу, Кийнан и негов приятел влизат в стая 417. Завличат жертвата си в кола под наем, след което карат до Лос Анжелис и се обаждат на Франк Синатра, който чака в Рино, Невада.

Старши плаща $240 000 откуп, който агент на ФБР оставя в Лос Анжелис между два паркирани училищни автобуса. Но преди Кийнан да грабне парите, приятелят му Ървин се паникьосва и освобождава Франк Младши.

На процеса си, Кийнан се опитва да извърти престъплението като пи ар кампания, целяща да стимулира кариерата на Младши. Журито не се хваща и Кийнан получава доживотна присъда (която по-късно е намалена на 12 години по технически причини). Когато е освободен предсрочно 4 години по-късно, Кийнан излиза напълно променен и от малоумен измамник се превръща в богат предприемач.

След като отказва алкохола, той печели, губи и пак си връща милиони долари в бизнеса с недвижими имоти. Отваря и рехабилитационни центрове, където говори против употребата на алкохол от младежите.

АДАМ УОЛШ

6-годишният Адам изчезва на 27 юли 1981г, докато пазарува с майка си, Рийв Уолш, в близкия търговски център до дома им в Холивуд, Флорида.

Оставяйки го сам до щандовете с играчки, Рийв се връща 10 минути по-късно, но него вече го няма. Две седмици по-късно отива в Ню Йорк със съпруга си, за да се яви по телевизията и да пледира за връщането на Адам. По-късно същия ден, докато двамата са в хотелската си стая, на вратата им се появяват полицаи, които носят ужасни новини: същата сутрин двама рибари са открили глава да се търкаля в канал на плаж във Флорида, на 200км от Холивуд. Зъбните картони потвърждават, че останките са на Адам.

След убийството на детето, баща му Джон напуска работата си в хотелиерския бизнес и се посвещава на прокарването на закон през 1982г, който задължава моменталното започване на разследване при сигнал за изчезнало дете. Две години по-късно, друго предложение на Джон води до учредяването на неправителствената организация Национален център за изчезнали и малтретирани деца (NCMEC). Като споделя базата си данни с ФБР и полицията, NCMEC са помогнали за откриването на десетки хиляди изчезнали деца.

Джон става и водещ на популярното предаване „Най-търсените в Америка“.

През 2008г, близо 30 години след изчезването на Адам, властите във Флорида казват, че похитителят му е серийният убиец Отис Тул.

АЛДО МОРО

На 6 март 1978г уважаваният италиански политик (и два пъти министър-председател) е отвлечен от крайнолявата терористична организация „Червените бригади“, като похитителите убиват петима от бодигардовете му. Червените бригати не искат класически откуп. Вместо това искат италианското правителство да освободи няколко терориста от затвора.

Властите решават, че няма да преговарят, за да не отворят вратата към бъдещи отвличания. Моро е увит в одеяло, прострелян е 10 пъти и захвърлен в багажника на едно Рено.

Никой не е съден за убийството на Алдо Моро, а през годините се въртят множество конспиративни теории, включително тази, че САЩ не са одобрявали политиката му и са искали да го ликвидират.

УОЛТЪР КУОК

Куок, най-големият син на хонконгски предприемач, е отвлечен през 1997г от известен местен гангстер на име „Големият паралия“, който го държи затворен в дървен сандък с превръзка на очите в продължени на 4 дни. За да бъде освободен, баща му плаща един от най-големите откупи в историята – повече от $75 милиона в кеш.

Гангстерът е арестуван малко след това и екзекутиран след процес в Китай. Куок се връща в империята на баща си и се превръща в един от най-богатите хора в света.

АНГЕЛ БОНЧЕВ

Бивш национален състезател по борба класически стил и бивш изпълнителен директор на Литекс (Ловеч) и член на Управителния съвет на Професионалната футболна лига.

Към 1ч на 22 май 2008г Бончев се прибира от Казичене към кв. Дървеница, където живее със семейството си. По пътя е нападнат от четирима мъже с микробус, на който пише „Полиция“. Похитителите го затварят в малка стая с бетонен под и искат от него телефонните номера на съпругата му, шофьора му и на съдружника му Гриша Ганчев. Искат 2 милиона откуп.

Бончев е държан в плен 50 дни. На 17-ия ден отрязват кутрето на лявата му ръка, а два дни по-късно и безименния пръст. Изпращат ги на жена му и Ганчев.

На 9 юли е предаден откуп от 395 200 евро. Похитителите карат Бончев да пие водка, обличат го в анцуг и джапанки и го захвърлят край София в тежко състояние. Тогава му съобщават, че и съпругата му е похитена. Дават му телефон за комуникация, по който по-късно да му поискат откупа. Когато му се обаждат, искат от него да преведе  157 000 евро в сметка на фондация за рак на гърдата „Утре за всеки“.

След години разследване, пред съда са изправени 9 души от групата на „Наглите“ по обвинения за 10 отвличания. От тях трима са осъдени на по 18 години затвор, а един на 10 години.

инфо: neobiknoveno.com

Вижте още:

Най-безмилостните деца-убийци в човешката история

Момичето, което прекара 7 г. в ковчег, докато го насилват

5 ужасяващи истории на хора, успели да се спасят от капана на сериен убиец

Андрей Романович Чикатило – най-дълго върлуващия сериен убиец в СССР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.