Най-необикновеният затвор в света, в който хората са изградили функциониращо общество

4

Разположен в сърцето на планинския град Ла Пас в западна Боливия и намиращ се на около 3000 метра височина високо в Андите, затворът „Сан Педро“ е един от най-необикновените в света.

„Сан Педро“ е най-големият затвор в Боливия, като в него живеят повече от 2400 души, но не това го прави толкова необичаен. „Сан Педро“ е охраняван само и единствено отвън, което означава, че затворниците са оставени сами да се грижат за себе си.

5

Те плащат входна такса, след което трябва да си купят килия или от затворническия „кмет“ или от агентите за недвижими имоти, които също са затворници и живеят зад решетките.

Затворниците са си създали напълно функциониращо общество с правителствена система и избират 8 представители – за всяко от отделенията в затвора. Всяко от тези отделения освен с 8-те мъже, се представлява и от малък съвет, който взема решенията.

Много от затворените живеят в „Сан Педро“ заедно със съпругите си и децата си. В затвора има около 200 деца, живеещи с бащите си. Те обаче са под постоянна заплаха заради различните затворници, но насилниците над деца и изнасилвачите, които са зад решетките на „Сан Педро“, не са толерирани и много често биват удавяни в малкия плувен басейн, намиращ се на територията на затвора.

6

Условията са различни във всяко отделение. В най-бедните части те са ужасни, като в някои единични килии живеят по 3-4 души. От друга страна, в по-луксозното отделение, наречено „Ла Поста“, живеят политици и наркобосове. Те разполагат със собствени бани, кухни и кабелна телевизия. Да живееш в „Ла Поста“ струва между 1000 и 1500 долара, а повечето хора не могат да си позволят да дадат толкова пари.

7

„Сан Педро“ развива своя собствена икономика. Затворниците работят като търговци на дребно, продавачи на хранителни стоки, производители на килими, бръснари, дърводелци, обущари, а някои дори управляват лаборатории за кокаин, който продават зад решетките.

Някои от осъдените печелят парите си продавайки алкохол, други от хазарт, като понякога залозите достигат до 20 000 долара – най-често за футболни мачове.

8

От 1990-те години на туристите им е позволено да посетят „Сан Педро“ срещу определена сума. Въпреки че затворническите обиколки са незаконни, охранителите приемат подкупи и хиляди посетители са влизали в затвора за туристически обиколки. Посещенията са незаконни от 2009 година, но въпреки това всеки може да влезе, ако е готов да даде поисканата сума.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.