Най-смъртоносните смогове в историята

Противно на успокоителните твърдения на екоинспекторите у нас, че българската индустрия се е еманципирала и почти няма дан за замърсяването на въздуха, световната практика сочи точно обратното – 9 от 10-те най-смъртоносни смога в историята са свързани с промишлеността. У нас глобите за нарушения, свързани със замърсявания на въздуха, почвата и водите, са неприлично ниски. На всичко отгоре повечето от тях или падат в съда, или не се събират с години.

Мейз, Белгия, 1930 г.

Причина: промишленото замърсяване

Жертви: 60 загинали и над 2000 трайно заболели

В резултат на авария и изтичане на газ от местна фабрика и неблагоприятните климатични условия над града се образува плътен облак. Голям удар понасят животновъдите в региона, като хиляди свине, говеда и крави умират в рамките за броени седмици.

Сейнт Луис от 1939 г.

Причина: Използването на въглища в промишлеността и за отопление

Жертви: над 140 загинали; близо 20% от жителите на града остават с трайни заболявания.

Смогът е толкова тежък, че шофьорите карат на фарове и през деня. На 28 ноември заради изключителното ниско атмосферно налягане идва „денят, в който слънцето изчезна“. Градът остава в плен на мъглата от фини прахови частици цели 9 дни.

Донора, Пенсилвания през 1948

Причина: промишленото замърсяване на въздуха от най-голямата оловно-цинкова фабрика в САЩ

Жертви: 80 загинали, трайни заболявания при 45% от жителите и най-висок процент детска смъртност в страната за следващите 30 години

Смогът в Донора държи в плен почти седмица малкия американски град. Замърсяването причинява респираторни проблеми на 6500 от 14-те хиляди жители. Нивата на сярна киселина, азотен диоксид и флуор във въздуха са 50 пъти над нормата. Най-страшен се оказва дъждът, отровен от газовете и фините частици в атмосферата, който унищожава напълно реколтата и заразява всички питейни източници в Донора.

Лондон, 1952

Morkadis

Причина: промишленото замърсяване на въздуха

Жертви: 12 000 загинали, повече от 100 000 са получили трайни заболявания

Период на студеното време, съчетан с антициклони и липса на движение на въздушните маси, събират огромен облак от смог, който държи Лондон в хватката си близо 4 дни. Основна причина за бедствието е използването на въглища и разположението на няколко големи завода в самия център на града. Учените доказват, че всеки ден над 1000 тона фини прахови частици, 140 тона солна киселина, 14 тона флуорни съединения и 370 тона серен диоксид биват изпускани над Лондон от големите фабрики.

Ню Йорк, 1966

Причина: промишленото замърсяване на въздуха

Жертви: 170 души загиват, а 150 000 жители на града остават с белодробни проблеми

Смогът от 1966 г. в Ню Йорк е причинен от замърсяване на въздуха с опасни концентрации от въглероден окис, серен диоксид, дим и мъгла. Смогът остава плътно над града от 23 до 26 ноември. След един от най-сериозните антициклони по източното крайбрежие само в рамките на три дни 7 милиона нюйоркчани си дават сметка за замърсяването на въздуха, което се случва около тях.

Русия, 2010

Причини: индустриално замърсяване, горски пожари, рекордна суша и жега

Жертви: 56 000 души загиват, над 1 милион са получили хронични белодробни и респираторни заболявания.

Лятото на 2010 година е едно от най-тежките за руската държава. Близо 3 месеца Русия се бори със замърсения въздух. Президентът Медведев обява извънредно положение в седем региона на страната. Комбинацията от дима от пожарите, индустриалното замърсяване и рекордно високите температури водят до най-голямото замърсяване на въздуха в модерната история на Европа.

Източен Китай, 2013

Причина: масовото изгарянето на промишлени и селскостопански отпадъци и пускането в експлоатация на най-големия ТЕЦ на въглища в света

Жертви: Близо 100 загинали, десетки хиляди трайно заболели

В редица китайски провинции в източната част на страната (включително и в индустриалния и бизнес център Шанхай) през декември 2013 г. липсата на студен въздушен поток и индустриалните емисии се оказват причина за образуването на дебел слой смог. Всички магистрали и летища в засегнатите райони са затворени заради нулевата видимост. Концентрацията на фини прахови частици и отровни газове е 40 пъти над нормата.

Куала Лампур, 2015

Причина: огромните горски пожари

Жертви: липсват официални данни

На 10 август 2005 г. качеството на въздуха в малайзийската столица Куала Лумпур е толкова влошено, че местните власти издават заповед всички гражданида останат вкъщи със затворени врати и прозорци. Всички училища и институции спират работа, докато не отмине пикът на замърсяването.

инфо: marica.bg

Вижте още:

Големият смог в Лондон, който убива 12 000 души

По-глупави хора – това е един от ефектите на замърсяването на въздуха

5 храни, които ви защитават от вредния ефект на замърсения въздух

Мръсният въздух съкращава живота ни с минимум 1 година

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.