Най-старата вода в света се намира под Канада и е на 2 млрд. години

pixabay.com

И на други планети може да има подземни екосистеми, невидими на повърхносттa

Най-старата известна вода в света блика от древен извор, намиращ се под територията на Канада и е на поне 2 милиарда години. Още през 2013 г. учените открили вода на около 1,5 милиарда години в мина Kidd в Онтарио, но през 2016 г. по-задълбочени анализи разкрили още по-стар източник, погребан под земята.

Древната течност, открита през 2013 г. е на дълбочина от около 2,4 километра в подземен тунел в мината. Това е най-дълбоката мина за неблагородни метали в света – 3,1 километра, но изследователите продължили да копаят.

„Находката от 2013 г. наистина промени разбирането ни за това колко древна може да бъде течащата вода и това наистина ни подтикна да изследваме по-нататък“, разказва геохимикът Барбара Шерууд Лолар от университета в Торонто пред Би Би Си през 2016 г.
Първоначално всички предположили, че откритите малки количества вода идат от процеждане през скалите. Но всъщност се оказало, че става дума за мощен извор с много по-голям дебит от очакваното. Подземните води обикновено текат изключително бавно в сравнение с тези на повърхността. Но от сондата, пробита в мината, бликали по 2 литра в минута .

Учените определили възрастта на извора чрез анализ на газове, разтворени в този древен водоизточник – в това число хелий, неон, аргон и ксенон. Според тях той датира от преди 2 милиарда години. Заключенията си изследователите съобщили още през декември 2016 г. на американския геофизичен съюз Fall Meeting в Сан Франциско.

Според тях анализът на съдържанието на сулфат във водата, открит на 2,4 км дълбочина, сочи нещо интересно – че сулфатът се получава на място в химическа реакция между водата и скалата, а не се пренася в недрата от повърхностни води.

Това означава, че геохимичните условия в тези древни водни басейни, които са откъснати от повърхността, сами по себе си могат да бъдат достатъчни за поддържане на микробния живот – независима, подземна екосистема, която може да продължи да съществува потенциално милиарди години.
„Ако геоложките процеси могат естествено да осигурят стабилен енергиен източник в тези скали, съвременната земна подпочвена биосфера може да се разшири значително както в широчина, така и в дълбочина“ – пишат учените.

Това не само означава, че потенциално обитаемите райони на Земята могат да бъдат много по-големи – като се имат предвид, че скалите, съществуващи от милиарди години съставляват около половината от континенталната кора на Земята. Това също означава, че възможността планетите в други светове да са обитаеми може да е по-голяма, отколкото се предполагаше досега. Подобни процеси биха могли да направят подземната повърхност на Марс обитаема, смята Шерууд Лолар в изявление за The Varsity през 2016 г.

Все още учените не са открили никакви реални живи микроби в тази древна подземна вода. Предстоят още изследвания.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

“Водата ще стане по-скъпа от черното злато, а един ден тя напълно ще изчезне“ – Ванга

Колата може да се движи с… вода – свръхсекретният проект на лаборатория „Биоелектроника“

Колко пластмаса изпиваме с водата?

Изследване: В облаците около Венера няма достатъчно вода, за да поддържа живот

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.