Най-строго пазените тайни на илюзионистите

фокус

 

Работата на магьосника е да заблуди публиката, да я накара да повярва, че това, което се случва пред очите , е възможно дори да изглежда противно на всяка логика. Илюзионистите трябва да убедят хората да се забавляват от това, че са измамени, а тази задача не е никак лесна, но точно там се крие тайната на добрите магове.

Без значение дали ще извадят гълъб от ръкава си и после ще го превърнат в пламък, ще се издигнат над земята и ще опровергаят гравитацията или ще покажат, че тялото може да се раздели на две части, да се замрази или да погълне цяла въртяща се бормашина. Дори всичко да е илюзия, а магът да се крепи на невидими жици или на скрита под водната повърхност платформа, понякога е по-добре да се оставим да бъдем заблудени. Да се оставим да бъдем омагьосани и да не търсим обяснение за магията.


Събрахме някои от най-известните трикове, с които илюзионистите са вземали дъха на публиката и са вървели със сигурни стъпки по въжето, опънато между възможното и невъзможното.

Човек с лед, моля

След като се остави да бъде погребан жив, Дейвид Блейн мина на следващото ниво и замени пръста с лед. На 27 ноември 2000 г. милиони зрители по цял свят наблюдават един от най-опасните номера, излъчвани някога по телевизията. Илюзионистър, известен с триковете си, които спират дъха на наблюдателите, тогава решил да смрази собтвената си кръв. Блейн се замразил в голямо кубче лед и прекарал там 63 часа, 42 минути и 25 секунди. Ледът бил прозрачен, за да не остане никакво съмнение за наблюдателите, че Дейвид наистина е бил там през цялото време.
Когато бил изваден от леда, илюзионистът не знаел къде се намира и се наложило да бъде приет в болница. „Замразен във времето“ обаче останал един от най-известните му номера.

Разрязан  на две части

Смъртоносният трион може да мине през тялото на човек, а после същият този човек може да стане, все едно нищо не му се е случило. Нужно е само наоколо да е някой вещ илюзионист, който да умее да реже хората на две и после да ги „съединява“.
Номерът е част от програмата на Дейвид Копърфилд, но я изпълняват и други магове на себе си или върху своите асистентки.
Трикът представлява следното: Копърфийлд ляга върху платформа и се закрепва за нея с помощта на белезници. Над него се спуска циркуляр, който разполовява тялото му. Когато двете половини се съберат, магът става невредим пред смаяната публика.

На някои им върви по вода, а други вървят по вода

Определян от някои за тъмен магьосник, Крис Ейнджъл сякаш може всичко – от това да левитира до това да разреже жена на две части с голи ръце. Някои от триковете му са страшни и невъзможни за повторение. Точно заради това популярността на мага е много голяма, а шоуто му привлича огромна аудитория. Изглежда на илюзиониста му върви по вода, но той не се спира дотам и демонстрира, че и той може да върви по нея.
Видеото, в което Ейджъл се разхожда по водната повърхност на басейн, пълен с хора, има близо 50 млн. гледания в YouTube.

Бормашина за закуска

Не е лесно вместо да се храниш с приборите си да ги използваш за храна. Особено ако говорим за ножове. Въпреки това обаче публиката отдавна се е наситила с илюзионисти, които поглъщат пред очите и цели мечове. Да сложиш в устата си бормашина, която е включена, вече е друго нещо.
Не липсват смелчаци, които са готови да го направят. Машината се скрива в гърлото им и след това се появява, докато още се върти, а вътрешностите на гласните магове си остават цели и невредими. Как се изпълнява този номер си остава загадка, но определено е нещо, което си струва да се види. Поне от хората, които могат да го понесат.

Китайска клетка за мъчения

Илюзионистът, който не вярвал в свръхестественото и си поставил за цел да изобличи всички измамници. Или Худини, както го знаят всички, не случайно си спечелил прозвището „Краля на белезниците“.
През 1912 г. магът представя най-знаменития си трик, с който оставя името си в историята на магията. Да се измъква от белезници вече му се струвало прекалено лесно и затова прибягва до Китайската водна клетка за мъчения. Тя представлява резервоар, който се пълни с вода, а Худини със заключени и вързани ръце и крака се спуска в него с главата надолу. Задържайки дъха си повече от 3 минути, илюзионистът успявал да излезе дори от тази клетка, а номерът му и досега се смята за един от най-трудните, правени някога.

Morkadis

Без глава по желание

Илюзионистите, които успяват да си свалят главата и после да я върнат на мястото си, винаги събират погледите на зрителите. Трикът определено е атрактивен, но за желаещите да го усвоят в интернет има достатъчно инструкции, които разясняват как магията може да бъде приложена и от хора които не са магове. Важно е обаче бъдещите илюзионисти да обърнат внимание на едно – номерът не трябва да се прави дълго. Изпълнителят му може да си позволи да остане без главата си само в рамките на няколко секунди. Колкото трае едно кихане.

Статуята на свободата изчезва

На 8 април 1983 г. в предаване на живо, Дейвид Копърфийлд успява да накара Статуята на свободата да изчезне.
Магът покрива с черна завеса огромната статуя, която е направена от мед и стомана, и тежи 205 тона, за да може по-късно отново да върне символа на американската мечта на мястото му.
Мнозина са се опитали да разкрият тайната на номера му и сред най-тиражираните хипотези е, че илюзионистът просто е преместил камерата.

Левитацията възможна

Силата на земното привличане не може да се мери със силата на добрите магове. За тях левитацията не е проблем. Те могат да се издигнат над земята и това винаги успява да предизвика изумление сред публиката.Един от майсторите на левитирането е илюзионистът Динамо.

Преди дни в интернет се появиха и кадри на мага, който се носи над улиците на Лондон. Динамо снимал каскада за новите епизоди на предаването си. На коментарите на почитателите си, че на снимките може да се видят жиците, които го държат, магът отговорил, че това е само за репетицията и за неговата безопасност. Дали?

Гълъбите се превръщат в пламъци

Той има всичко необходимо – и излъчване, и дългите пръсти, и онова намигане, което обещава на публиката нещо, което дълго ще помни. Има, разбира се, и много гълъби.
Уилям Ланс Бъртън изпълнява редица трикове, но това, което този човек може да прави с гълъбите, си остава неговата запазена марка. Уилям има гълъби навсякъде и може да ги превръща в пламъци, бели кърпички и общо взето в каквото си пожелае. А на пернатите изглежда им харесва да го слушат.

Най-бързата метаморфоза

Семейство Пендрегънс са мъж и жена илюзионисти от Америка, които са оставили имената си в историята на фокусите с опасните си номера. Тяхното изпълнение на трика „Метаморфоза“ си остава най-бързото.
За по-малко от минута съпругата завързва мъжа си в чувал и го заключва в сандък. След това се покрива с воал върху сандъка и по магичен начин, когато го сваля, вече навън е мъжът. Не стига това, но освен мястото си, жената е успяла да смени и тоалета си.

инфо: http://www.trud.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.