Наклонът на Сатурн е предизвикан от неговите луни

Учени от CNRS – Celestial Mechanics and Ephemeris Calculation и университета Сорбона, показаха, че влиянието на спътниците на Сатурн може да обясни наклона на оста на въртене на газовия гигант.

Тяхната работа, публикувана на 18 януари 2021 г. в списание Nature Astronomy, също така прогнозира, че наклонът ще се увеличи още повече през следващите няколко милиарда години.

Нещо като Давид срещу Голиат, изглежда, че наклонът на Сатурн всъщност най-вероятно е причинен от неговите луни. Това е заключението от неотдавнашна работа, проведена от учени от CNRS, университета Сорбона и университета в Пиза, която показва, че настоящият наклон на оста на въртене на Сатурн е причинен от миграцията на неговите спътници и особено от тази на най-голямата му луна , Титан.

Последните наблюдения показват, че Титан и останалите луни постепенно се отдалечават от Сатурн, при това много по-бързо, отколкото астрономите са изчислявали по-рано. Чрез включването на тази повишена скорост на миграция в своите изчисления, изследователите стигат до заключението, че този процес влияе върху наклона на оста на въртене на Сатурн: тъй като сателитите му се отдалечават, планетата се накланя все повече и повече.

Смята се, че решаващото събитие, което е наклонило Сатурн, се е случило сравнително наскоро. В продължение на повече от три милиарда години след формирането му, оста на въртене на Сатурн остава само леко наклонена. Само преди около милиард години постепенното движение на неговите спътници предизвиква резонансно явление, което продължава и днес: оста на Сатурн взаимодейства с пътя на планетата Нептун и постепенно се накланя, докато достигне наклона от 27 °, наблюдаван днес.

Тези открития поставят под въпрос предишните сценарии. Астрономите вече бяха съгласни относно съществуването на този резонанс. Те обаче вярваха, че това се е случило много рано, преди повече от четири милиарда години, поради промяна в орбитата на Нептун. Оттогава се смяташе, че оста на Сатурн е стабилна. Всъщност оста на Сатурн все още се накланя и това, което виждаме днес, е просто преходен етап в тази промяна. През следващите няколко милиарда години наклонът на оста на Сатурн може да се увеличи повече от два пъти.

Изследователският екип вече е стигнал до подобни заключения относно планетата Юпитер, която се очаква да се подложи на сравнително накланяне поради миграцията на четирите й основни луни и резонанс с орбитата на Уран: през следващите пет милиарда години наклонът на оста на Юпитер може да се увеличи от 3 ° до повече от 30 °.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

НАСА казва, че пръстените на Сатурн изчезват

Сатурн вече е планетата с най-много луни в Слънчевата система

Извънземна база на една от луните на Сатурн? 

Астрономи вярват, че има 6 милиарда планети като Земята в нашата галактика

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.