Нан Мадол – мистериозният град, построен преди 14 000 години и унищожен драматично

Снимка: pochivka.blitz.bg

Мистериозният град Нан Мадол се намира в средата на Тихия океан, на повече от 1000 км от най-близкия бряг. Това е метрополис, построен насред нищото, за което е известен още като „Венецията на Тихия океан“.

Енигматичният островен град Нан Мадол

Микронезия е независима държава на Съединените щати, състояща се от регионите Яп, Чуук, Понпеи и Косрае по западния край на Тихия океан. Четирите региона на Микронезия се състоят от общо 707 острова. Основан е древният град Нан Мадол с 92 острова в него.

Островният град, изграден от гигантска базалтова скала, някога е настанявал 1000 души. Сега е напълно изоставен. Но защо някой е построил такъв островен град в средата на Тихия океан?

Да кажем, има няколко необясними аспекта на този мистериозен град, които подлудяват изследователите.

Мистериозният произход на Нан ​​Мадол

Снимка: pochivka.blitz.bg

Стените на Нан ​​Мадол започват да се издигат изпод морето и някои от използваните блокове тежат до 40 тона! По това време е невъзможно да се строят стени изпод морето. Следователно Нан Мадол трябва да е бил по-високо от морето в периода, когато е построен. Но според геолозите островът, на който се намира Нан ​​Мадол, никога не е потъвал поради явления като брадисейизма, подобно на други градове, които сега са под морското равнище, например древния Сипонто в Италия.

Но как тогава морето покри Нан Мадол? Очевидно, ако островът не е потънал, то морето се е издигнало. Но Нан Мадол не се намира близо до малко море, като Средиземно море. Нан Мадол е в средата на Тихия океан. За да издигнете гигант като Тихия океан, дори с няколко метра, е необходима впечатляваща маса вода. Откъде е дошла цялата тази вода?

Последният път, когато Тихият океан се е издигнал значително (над 100 метра) е бил след последното дегляциация преди около 14 000 години, когато ледът, покриващ по-голямата част от Земята, се стопил. Топенето на лед, голям колкото цели континенти, дава на океаните водната маса, от която се нуждаят, за да се издигнат. Следователно по това време Нан Мадол лесно е можело да бъде частично потопен от Океана. Но да се каже това би било равносилно на това да се каже, че Нан Мадол е по-стар от 14 000 години.

За масовите изследователи е напълно неприемливо, това което пише в Уикипедия, а именно че Нан Мадол е построен през 2-ри век сл. Хр. Но това е само датата на най-старите човешки останки, открити на острова, а не на действителното му построяване.

И как строителите са успели да транспортират повече от 100 000 тона вулканична скала „през морето“, за да построят около 92-те островчета, върху които стои Нан Мадол? Всъщност Нан Мадол не е построен на сушата, а в морето, като Венеция.

92-те острова Нан ​​Мадол бяха свързани един с друг с канали и каменни стени.

Друга загадъчна част от древния град е, че скалата, от която е направена Нан ​​Мадол, е „магнитна скала“. Ако някой сложи компас близо до скалата, той полудява. Магнетизмът на скалата има ли нещо общо с транспортните методи, използвани за Нан ​​Мадол?

Morkadis

Легендата за магьосниците близнаци

Снимка: pochivka.blitz.bg

92-те острова на град Нан Мадол, техните размери и форма са почти еднакви. Според легендата на Pohnpeian, Нан Мадол е основан от магьосници близнаци от митичния Западен Катау или Канамуейсо. Този коралов остров е бил напълно необработваем. Братята близнаци, Олисихпа и Олосохпа, са се заселили първи на острова, за да го култивират. Те са се кланяли богинята на земеделието тук.

Тези двама братя представляват кралството на Saudeleur. Те са дошли на този самотен остров, за да разширят своята империя. Тогава е основан градът. Или са донесли тази базалтова скала на гърба на гигантски летящ дракон.

Когато Олисихпа умира от старост, Олосохпа става първият Saudeleur. Olosohpa се жени за местна жена и има дванадесет деца, произвеждайки шестнадесет други владетели на Saudeleur от клана Dipwilap („Великият“).

Основателите на династията управляват любезно, въпреки че техните наследници поставят все по-високи изисквания към поданиците си. До 1628 г. островът е бил в мъките на тази империя. Тяхното управление завършва с нашествието на Изокелекел, който също живее в Нан Мадол.

Но поради липса на храна и отдалеченост от сушата, островният град постепенно е изоставен от наследниците на Изокелекел.

На този островен град все още съществуват признаци на империята на Saudeleur. Експертите са открили места като кухни, къщи, заобиколени от базалтови скали и дори паметници на кралството Суделио. Въпреки това, много мистерии остават неуловими и днес.

Теории за изгубения континент зад град Нан Мадол

Нан Мадол е тълкуван от някои като останки от един от „изгубените континенти“ Лемурия и Му. Нан Мадол е едно от местата, които Джеймс Чъркуърд идентифицира като част от изгубения континент Му, започвайки в книгата си от 1926 г. „Изгубеният континент на Му, родината на човека“.

В книгата си „Изгубеният град от камъни“ (1978 г.) писателят Бил С. Балинджър изказва теория, че градът е построен от гръцки моряци през 300 г. пр.н.е.

Дейвид Хачър Чайлдрес, автор и издател, спекулира, че Нан Мадол е свързана с изгубения континент Лемурия.

Книгата The Coming Global Superstorm от 1999 г. на Art Bell и Whitley Strieber, която прогнозира, че глобалното затопляне може да доведе до внезапни и катастрофални климатични ефекти, твърди, че изграждането на Над Мадол, с взискателни толеранси и изключително тежки базалтови материали, изисква висока степен на технически компетентност. Тъй като такова общество не съществува в съвременните записи, това общество трябва да е било унищожено с драматични средства.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Древни руини, за които все още не знаем почти нищо

10 доказателства за развити древни цивилизации

Подземният град Деринкую крие много тайни

Карнакският мегалитен комплекс – космическа мистерия и древна мъдрост?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.