НАСА ще изучава слънцето, слушайки го

слънцеСпоред Националната космическа агенция на САЩ (NASA) най-бързият начин да се разбере Космоса е като се слуша музиката на небесните тела. Това става ясно от информацията на „Фокус“, която се позовава на Popular Science.

Програма, която преобразува астрономичните данни в звуци, дава възможност на изследователите да преминават през години от данни с лекота. В космическия център на Агенцията „Годдард“ ученият Робърт Александър слуша аудиофайлове, направени от сателитни данни. Космическият апарат Wind, който се намира между Земята и Слънцето, записва промените в магнитното поле на звездата.

Механизмът на получаване на звук прилича на запис с микрофон. Ако човек пее или говори, микрофонът засича промените в налягането и преобразува сигналите за налягане в промени на магнитния интензитет под формата на електрически сигнал. Електрическите сигнали се записват на лента.

Магнетометрите на сателита Wind измерват промените в магнитното поле и директно създават подобен вид електрически сигнал. Александър е създал компютърна програма, която превръща тази данни в аудио файл. В по-голямата си част това е „бял шум“, но когато има аномалия, Александър може да я чуе и да отбележи кога се е случила.

Ученият не е единственият, който използва данни по този начин. Той обучава и други физици, които изследват Слънцето, да го слушат.

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Вижте още: 

НАШАТА ПЛАНЕТА ПЕЕ! (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.