На секретно съвещание в САЩ учените се разбраха за създаването на Франкенщайн

7Секретно съвещание, посветено на синтетичен човешки геном, се е състояло в Харвард. Този синтетичен геном ще позволи да се разширят радикално възможностите на генното инженерство и възможно – да се създават изкуствени хора със зададени свойства.В мероприятието са взели участие около сто учени, юристи и предприемачи, но журналисти не били допуснати, а участниците подписали споразумение за неразгласяване, съобщава Gizmodo, цитиран от Lenta.ru и Actualno.com.

Планът за създаване на синтетичен човешки геном се отличава съществено от обичайното редактиране – учените не просто ще подправят един-два гена, а ще изработят цялата ДНК. В резултат учените няма да сдържат предлаганите от природата гени и техните възможности да експериментират с организми ще нараснат рязко.
След като информацията за съвещанието се промъкнала в медиите, генетикът Джордж Чърч от Харвард, главен организатор на срещата, побързал да успокои обществеността.

По думите му съвещанието е било посветено не на синтетичен човешки геном, а само на перспективите за производство на дълги нишки ДНК.

Както обаче изяснил научният журналист Андрю Полак от New York Times, първоначално проектът се наричал „HGP2: проект за синтез на човешки геном“, а в поканата за срещата еднозначно се посочвало, че главна цел на учените се явява синтезът на пълен геном за десет години.

Чак впоследствие организаторите променили названието с по-скромното „Изпитание на големи синтетични геноми в клетките“. Освен това журналистът бил озадачен от секретността на съвещанието.

Така или иначе Чърч се надява след десет години да бъде получен пълен синтетичен човешки геном. През февруари 2016 година правителството на Великобритания разреши провеждането на експерименти по редактиране на човешки ембриони.

Крайната цел на учените е решаването на проблема със спонтанните аборти. Изследователите искат да установят гените, които най-активно действат в първите дни от живота на плода, когато ембрионът формира клетките – основа на бъдещата плацента.

инфо: blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.