Невероятните постижения на Ахеменидската империя

5

Накш-и-Рустам в провинцията Фарс

Традиционно се смята, че Ахеменидската империя е създадена от Кир Велики в средата на VI век пр. н.е.  През 559 г. пр. н.е. Кир става крал на провинцията Фарс, а девет години по-късно унищожава Мидийската империя. През следващите няколко века ахеменидите разширяват империята си на изток и запад.

С растежа на империята, ахеменидските владетели искали да покажат авторитета си чрез построяването на монументални архитектурни забележителности. Перидоът на процъфтяване на Ахеменидската архитектура започва още от времето на Кир и продължава поне още две поколения след него. Двата най-забележителни примера за архитектурния гений на ахеменидите са кралските гробници (тази на Кир Велики и тези в Накш-и-Рустам) и градовете палати (по-точно в Пасаргада и Персеполис).

Гробницата на Кир Велики

Мавзолеят на Кир Велики се намира в археологическата местност Пасаргада, в региона Фарс, в днешен Иран. Смята се, че позлатеният саркофаг на на Кир някога се е намирал в тази компактна гробница, направена от варовик. По-късно, паметникът е почитан като гробница на майката на цар Соломон и дори в определен етап от историята е служил като джамия.

6

Гробницата на Кир Велики.

Въпреки че Кир е основателят на Ахеменидската империя, неговата гробница е изключително семпла и обикновена, особено в сравнение с гробниците на наследниците му. Първоначално, монументът е бил висок 11 метра и е съдържал мазе с фронтонен покрив. Върху тази гробница няма никакви надписи и единствената украса се е състояла в изгравирана розетка във тавана на входната фасада.

Кралските гробници в Накш-и-Рустам

Кралските гробници на четири ахеменидски владетели се намират в археологическата местност Накш-и-Рустам. Това място е известно най-вече със Сасанидските барелефи, въпреки че точно гробниците на ахеменидските владетели първоначално са привлекли сасанидите към това място.

7

Гробницата на Кир Велики.

Тези гробници са издълбани в самата скала и по тях може да се видят различни барелефи, като в една даже има надпис, идентифициращ собственика ѝ като Дарий Велики. Усилията, които са положени за построяването на тези гробници, вероятно е трябвало да излагат на показ богатството и величието на Ахеменидската империя.

Пасаргада, първата столица

Градът Пасаргада не е известен само с гробницата на Кир Велики – това е първата династична столица на Ахеменидската империя. Всъщност ахеменидите са тези, които създават „първата велика мултикултурна империя в Западна Азия“ и първата държава, която „уважава културните различия на всички народи“. Разнообразни архитектурни техники могат да бъдат наблюдавани из цялата територия на Пасаргада.

8

Останки от колони в Пасаргада

Например големите каменни конструкции в първата ахеменидска столица са построени чрез Лидо-йонийски зидарски методи. С други думи, тези строителни техники са донесени в Пасаргада, след като лидийците (западна Анадола) са били превзети от Кир, вероятно през 547 г. пр. н.е.

Morkadis

Новата столица – Персеполис

Интеграцията на завзетите от ахеменидите народи е още по-видна в архитектурата при наследниците на Кир Велики. Най-ясният пример за това е следващата столица, наречена Персеполис. Основана е от Дарий, но е довършена от неговият наследник – Ксеркс Велики. Едни от най-интересните забележителности несъмнено са т.нар. „барелефи ападана“, които се намират на източните и западните стълби на двореца Ападана в Персеполис.

9

Фигури от ападанските барелефи в Персеполис

Тези барелефи изобразяват церемонията по преминаването на различни народи под ахеменидско владичество, носейки различни дарове на Великия крал. Вероятно дизайнът на ападанските барелефи в Персеполис е базиран на колонадната зала на Кир, но мащабът на персеполските гравюри е значително по-голям, вероятно за да се покаже огромния възход, постигнат от наследниците на първия император.

10

Барелеф от стълбите в Ападана

Чуждите пратеници, носещи дарове, със сигурност са били възхитени от паметниците и сградите на ахеменидите.

Персеполис е смятан за апогея на ахеменидския архитектурен стил. В следващите два века, развитието прекъсва и така до краха на Ахеменидската империя, дело на Александър Велики.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

БЪЛГАРИТЕ СА ИЗВЪРШВАЛИ УСПЕШНИ МОЗЪЧНИ ОПЕРАЦИИ В ДРЕВНОСТТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.