Нещо грандиозно се готви за „българския Гранд каньон“, ЮНЕСКО ще помага

„Искърски каньон“ е единственият проект за геопарк под егидата на ЮНЕСКО в България. Неговата цел е да превърне дефилето в първия геоложки музей на открито у нас. В проекта вземат участие столичният район „Нови Искър“, Своге и Мездра. За реализацията на проекта ще бъде учредено съвместно сдружение между трите общини. Това стана ясно от съобщение на фейсбук страницата на кмета на Нови Искър Даниела Райчева.

Геопарковете са обекти, насочени основно към стимулиране развитието на специализирания туризъм, който се основава на геоложкото наследство.

Идеята е подкрепена от Минно-геоложкия университет, който ще осъществи научно-изследователската работа и подготовката на неговата кандидатура за Глобален Геопарк на ЮНЕСКО. Очаква се от съвместните дейности да се разкрият нови работни места чрез стимулиране на иновативни местни инициативи, малък бизнес, алтернативни форми на туризъм – екотуризъм, селски туризъм, кулинарен туризъм, винен туризъм и други.

Геопарк „Искърски каньон“ е първият проект за геопарк под егидата на ЮНЕСКО в България. Той е изготвен през 2002 година и е възобновен през миналата година.

Проектът ще е акцент в нова стратегия за рекламиране на Искърското дефиле като туристическа дестинация. Планира се и създаването на интернет портал, в който да се представят стотиците туристически забележителности в този участък.

България има уникално геоложко наследство, защото на нейната територия се разкриват всички типове скали от всички възрасти. За съжаление това наследство все още остава скрито за света. Идеята за проекта е още от 2002 г. Това е геопарк „Искърски пролом”, който е българският Гранд Каньон и представя цялата история на Земята в рамките на 100 км от столицата София.

Искърският пролом е също така единственият пролом в света, който започва от столица и това е уникална възможност за разработване на туристически маршрути, започващи и завършващи в София. Независимо от огромния си потенциал до момента този проект остава в работен вариант поради слабата координация на българските държавни институции, както и липсата на финансиране.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Старосел – малкото село в центъра на България с три неустоими изкушения

Това са най-странните места в България, обвити в мистерии

Дяволският мост в България е в списъка с най-невероятните мостове по света

5 малко известни места в България със спиращи дъха гледки

Учителя Дънов: Kристал в Царичина пази България от катаклизми

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.