Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

море

От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с два пъти по-висока скорост, отколкото през 1993 година. Смята се, че топенето на ледената шапка на Гренландия представлява 25% от това покачване и то при положение, че преди 20 години този дял е бил само 5%, сочи изследване.

След 2014 нивото на океаните е започнало да се покачва с около 3.3 мм на година, срещу 2.2 мм на година през 1993 г., уточняват учените от списание „Нейчър Климат Чейндж“.

Тези заключения вероятно ще засилят тревогата на учените, които се опасяват, че нивото на океаните се повишава по-бързо от предвиденото преди няколко години. Последиците от това може да са катастрофални, тъй като стотици милиони хора живеят в зони, разположени под морското равнище. Големи крайбрежни градове са застрашени, а малки острови могат изцяло да изчезнат.

„Тези заключения са важни, тъй като междуправителствената група експерти за промени в климата /Giec/ прави много предпазлива прогноза за повишаване на нивото на морето до края на века между 60 и 90 см“, алармира професорът по физика на океаните в университета в Оксфорд Питър Уодъмс. Според него тази оценка предполага постоянна скорост на повишаване на нивото на океаните.

„Има обаче и убедителни доказателства, че тази скорост се увеличава и това увеличение е експоненциално“, подчертава той, цитиран от БГНЕС.

Гренландия сама по себе си има достатъчно замръзнала вода, която може при топенето си да повиши нивото на океаните с около 7 метра.

Повечето учени вече очакват общото повишаване на нивото на океаните в края на века да надвиши значително 1 метър.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.