Новогодишните обичаи по света

нова година

Готови ли сте за новогодишните празненства? Сигурно ще разрежете баницата с късметите и ще се сурвакате. Все хубави български традиции. А знаете ли как се празнува Нова година по света?

В Англия и Америка всички свързват празника с песента „Auld Lang Syne“ („Отминали времена“). Меланхоличната поема е написана от шотландския поет Робърт Бърнс и става популярна през 1796 г. Песента напомня да не забравяме хората, които са имали значение в живота ни. Тя става новогодишна традиция благодарение на канадския музикант Ги Ломбардо, който я чува от шотландски имигранти и я изпълнява с групата си в хотел „Рузвелт“ в Ню Йорк през 1929 г. Така се ражда една традиция, която става неразделна част от изпращането на старата година в англоезичния свят.

В Ню Йорк пък гражданите се събират на Таймс скуеър, където в последните секунди на 31 декември огромно кълбо се спуска по един пилон. Когато топката „падне“, Новата година е дошла и всички се целуват и си разменят благопожелания.

В Япония е обичайно в последния ден от годината домът да се почисти основно.Следват купони, наречени „Бонекай“, което се превежда като „Забравете годината“. На празненствата японците оставят разногласията зад гърба си и прощават грешките на своите близки, за да започнат новата година начисто.

Един от най-хубавите холандски обичаи също е свързан с пречистването и прошката. По улиците се палят големи огньове, които символично изгарят натрупалите се през годината проблеми и посрещат с веселия си блясък и топлина новата година и чудесните възможности, които тя носи.

По света обаче има и по-шантави новогодишни обичаи. Веселият народ на Филипините например смята, че ако носи дрехи на цветни точки и яде кръгли плодове на празника, настъпващата година ще бъде весела и плодотворна. В Испания пък празнуващите нагъват шепи гроздови зърна, за да си осигурят късмет през идните 12 месеца.

Шотландският фестивал Хогманай е едновременно красив и опасен. Там мъжете излизат по улиците и въртят над главите си огнени топки, за да отпъдят лошите духове от селата си.

В Панама огънят също е в центъра на празненствата. Там често се горят кукли на популярни личности и политици, вероятно като отдушник на натрупаните през годината лоши чувства към тях.

Колкото и странни да ни се струват някои от тези обичаи, всички те са заредени с оптимизъм и с желание за ново начало. Сбогом на старото, да живее новото!

инфо: obekti.bg

Вижте още:

На Международната космическа станция ще посрещнат 15 пъти Нова година

Обезобразените жрици на смъртта от племето мурси ще ви ужасят

10 страни, в които Коледа е забранена

Странни обичаи в различните страни

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.