Ново откритие може за преобърне космологията, такава каквато я познаваме

pixabay.com

В извънредни новини, които могат да нарушат космологията, каквато я познаваме, екип от астрономи заявява, че е открил „гигантска дъга“ от галактики, простираща се на повече от 3 милиарда светлинни години.

Но докато галактическите клъстери са нещо обичайно, новото откритие изглежда нарушава космологичния принцип или идеята, че материята се разпространява в пространството хомогенно. Ако обаче дъгата на галактиките се окаже реална, това може да повлияе на нашето разбиране за Вселената.

Science News съобщава за откритието, което екипът от астрономи обяви на неотдавнашна пресконференция. Алексия Лопес, космолог от Университета на Централен Ланкашър в Престън, Англия, ръководи екипа. И Лопес ясно казва: Това откритие може да е много голямо нещо.

Потвърждението на това откритие „би преобърнало космологията, каквато я познаваме“, казва Лопес пред Science News. „Нашият стандартен модел, би се провалил, когато се опита да обясни дъгата на галактиките, добавя космологът“.

Дъгата на галактиките, която Лопес и нейните колеги просто наричат „Гигантската дъга“, нарушава космологичния принцип поради голямата си хетерогенност. Космологичният принцип – който не е физически закон, а по-скоро водеща евристика, сочи хомогенност на материята в участъци от Вселената по-големи от 1,2 милиарда светлинни години. Но Гигантската дъга е хетерогенна в мащаб, три пъти по-голям от този размер.

Макар дъгата технически да заема част от небето колкото 20 пълни луни, тя е невидима с просто око. Лопес и нейните колеги успяват да я открият, поради начина, по който изкривява светлината от квазарите зад нея.

Science News отбелязва, че „подписът“ на Гигантската дъга върху електромагнитния спектър е в магнезиевите атоми, които са загубили един електрон; което означава, че светлината, която получаваме от квазарите зад дъгата, се абсорбира и излъчва от тези магнезиеви атоми и следователно има определена дължина на вълната, когато я получим на Земята.

Изглежда, че целта сега е да се затвърдят доказателствата за съществуването на Гигантската дъга. Изданието Science News, обсъжда със скептицизъм откритието. Други космолози са смятали, че съществуват модели в космоса, които всъщност не са съществували. Независимо от това, хората продължават да търсят аномалии в космоса. Вселената все пак ни е изненадвала много пъти досега.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Загадката на ускоряващата се Вселена

Близките планове на НАСА за Луната

Скорошна вулканична дейност говори за възможен живот на Марс

Според НАСА някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.