Опашат щир и неговите магически свойства

Щирът е едногодишно растение от семейството на Щирови. Другото му популярно название е амарант. Щирът принадлежи към плевелите по зеленчуците и на полето, расте и по необработените стърнища. Използва се като фураж за домашни животни, а някои видове стават за храна на човека, консумират се като подправка или заместител на зелениите.

Видове щир и използването им

Обикновен щир – той е плевел. Младият щир става за консумация като заместител на зелените храни, главно спанак, а семената се консумират като булгура. Подходящ е и за фураж на домашните животни.

Бял щир – също плевел, който се пасе от домашните животни. Има и декоративни видове от него, отглежда се като саксийно растение.

Метличест щир – Пасе се от домашните животни. От него става силаж, но може да се яде от хората и домашните птици. Има и декоративни видове, които се гледат в саксии. Намира приложение в народната медицина.

Опашат щир – бива различни сортове с височина от 60 до 120 сантиметра. Съцветията му са разклонени, оцветени в бяло-зелено или керемидено. Използва се за озеленяване на градини, а също и като изсушени зимни букети.

Магически свойства на опашатия щир

Растението с латинско наименование Amarantus caudatus е добре познато на древните народи. В миналото те му приписвали магически качества. В най-дълбока древност е използван в езическите ритуални погребения.

Индианците в Мексико и Перу го използвали много като храна. Варели каша от неговите семена. В семената има упойващи вещества, които ги правели весели и те пеели по цял ден. Амарантът бил растението на радостта, бодростта и безгрижието за индианците ацтеки и инки, които имали добри познания за опашатия щир.

Освен това го използвали активно и в ритуалите си. Жреците викали духовете на умрелите си предци, използвайки изсушените цветове на щира.

Друго индианско вярване добавя към възможностите на щира и способността да лекува. Те смятали, че ако болен човек носи на главата си венец от щир, ще оздравее по-бързо.

На щира е приписвано и магическото свойство да лекува разбито сърце.

Вярвало се дори, че венецът от щир на главата може да направи човека невидим.

инфо: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Най-лечебните билки, които могат да бъдат открити у нас

Магически билки, с които да се избавите от кошмарите

10-те най-важни правила за събиране и съхранение на билки

Магически билки за любов

Лечебни, но и отровни билки

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.